Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole rychlé nepečené cukroví? Místo včelích úlů pro změnu vyzkoušejte tatrankové kuličky, které jsou báječně křehké a křupavé.

Které nepečené cukroví přichystat

Nepečené cukroví, to vždy nemusí být vosí úly. I když většinou na stole stejně nechybí. Přichystat si můžeme i jiné a ještě snazší nepečené kousky. Kromě různých salámů jsou to i kuličky. Připravte si kuličky z lískooříškových tatranek provoněné rumem a obalené v kokosu. I ony budou zpestřením svátečního stolu, krásnou ozdobou i chutnou laskominou. 

Co je potřeba na nepečené tatrankové kuličky

Na nepečené kuličky se hodí obzvláště lískooříškové tatranky, ale můžeme sáhnout i po jiných oplatkách s lískovými oříšky. Na toto cukroví je ideální máslo,  dále kondenzované mléko neslazené. Pokud máme doma salko a využijeme ho, už není potřeba dávat cukr. Vše provoníme rumem. Na obalení potřebujeme hezky šťavnatý strouhaný kokos. 

Těchto tatrankových kuliček je několik variant. Někdy se přidává troška kakaa, jindy se zase tatranky obalují v nastrouhaných oříškách. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit nepečené tatrankové kuličky

Na přípravu těchto tatrankových kuliček potřebujete: 6 Tatranek, 240 g změklého másla, 1 lžíci rumu, 200-300 g cukru moučka (dle chuti), 4 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka a strouhaný kokos na obalení.

Jak na to? Tatranky umelte najemno. Vysypte je do mísy, přidejte máslo, cukr, rum a mléko a vypracujte do nelepivého těsta. Zabalte ho do igelitu a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Po odležení z těsta odeberte část a vyválejte rukou váleček. Rozdělte ho na stejně velké kousky a tvořte z nich kuličky. Do mističky nasypejte kokos a kuličky v něm obalte. Hotové kuličky dejte do plastové krabičky vyložené alobalem tak, aby celý obsah do něj mohl být zabalen. Plnou misku skladujte v lednici.

Náš tip: Připravte si nepečené tatrankové kuličky podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více