Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé kaštany chutnají nejlépe teplé.
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Velké matné hnědé kousky v regálech se zeleninou nejsou cizokrajné ořechy, ale jedlé kaštany. Jejich sezona právě nastává, a tak si je můžeme vychutnat samotné nebo v nejrůznějších pokrmech. Pokud jste je ještě nikdy nepřipravovali, nebojte, je to snadné, když víte jak na to. A to vám prozradíme krok za krokem.

Lahodné jedlé kaštany

Jedlé kaštany pocházejí z kaštanovníku setého (Castanea sativa) a patří k tradičním podzimním a zimním surovinám. Dříve rostly kaštanovníky na našem území hojně a dodnes najdete nejvýše položenou kaštanovou alej ve střední Evropě v Nasavrkách.

Jedlé kaštany sloužily jako zdroj energie a vitaminu C v zimním období. Ač mohou na první ochutnání působit moučně, ve skutečnosti nejsou moc tučné ani kalorické. Vynikají však obsahem vlákniny a minerálních látek.

Mají tmavě hnědou, hladkou slupku, širší spodní plošku a výrazný světlý „pupík“. Na rozdíl od nich plody jírovce maďalu, tedy klasické kaštany, které sbíráme na podzim v parku, jsou hladké a lesklé, nejedlé a hořké. Tyto se opravdu nejí!

Jak jedlé kaštany jíst a připravit

Jedlé kaštany ukrývají pod hnědou slupkou světlé jádro, které svým vrásčitým povrchem lehce vypadá jako mozek. Je jemné, lehce nasládlé a delikátní. Chuť připomíná kombinaci oříšků a sladkých brambor. Projeví se však až po tepelné úpravě.

Kaštany je nutné zahřát, aby změkly a bylo možné je oloupat. Nejčastěji se pečou, vaří, připravují v troubě nebo na pánvi. Vždy je však potřeba je předem naříznout, aby při tepelné úpravě nevybouchly. 

Jak kaštany oloupat

Základem úspěchu je vybrat zdravé, kvalitní kaštany. Poznáte to podle hladké, matné slupky bez vrásek, kazů, plísní a škrábanců. Kaštany omyjte a namočte na 1 hodinu do studené vody, aby změkly. Pokud tolik času nemáte, zalijte je hodně teplou vodou a počkejte 10 minut. Kaštany osušte a nařízněte ostrým nožem slupku do tvaru kříže na vypouklé straně. Prořízněte jen slupku, ne dužinu. 

3 způsoby přípravy kaštanů 

  1. Vaření: Dejte je do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu a vařte 10–15 minut. Slupka změkne a jde snadno stáhnout. Kaštany slijte a promačkejte je v utěrce, aby slupka popraskala.
  2. Pečení: Troubu předehřejte na 200 °C. Kaštany rozložte na plech, lehce je pokropte vodou a pečte 15–20 minut, až pukne slupka. Po upečení je vsypte ještě horké do utěrky a krátce promněte – slupka se oddělí skoro sama.
  3. Na pánvi: Na suché pánvi opékejte naříznuté kaštany 15–20 minut, občas pánví zatřeste, aby se kaštany opékaly rovnoměrně. Restujte je spíš na střední teplotě, ať se nespálí – zhořkly by.

Horké kaštany loupejte ještě teplé. Jakmile vychladnou, hůře se odstraňuje tvrdá slupka i jemná, světlejší slupka pod ní.

Jak kaštany využít v kuchyni

Kaštany mají jemnou, nasládlou chuť a hodí se do sladkých i slaných jídel. Skvělé jsou v krémových polévkách. Dobře se snoubí s dýní, celerem či kořenovou zeleninou. Nadrobno nakrájené se hodí do žemlové nádivky ke kuřeti, krůtě nebo kachně. 

Upečené či uvařené kaštany lze prolisovat na kaštanové pyré, které pak využijete do dalších dezertů – do rolád, křehkých koláčů, do kynutých šneků nebo do francouzského dezertu Mont Blanc. Nasekané kaštany vyniknou i v brownies, perníku či v muffinech. Hodí se i k sýrům, do salátů i do pomazánek. Nejlépe však chutnají kaštany čerstvě pečené, jako teplá zimní svačinka.

Recepty k tomuto článku