Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Schwarzwaldský třešňový dort pochází z Německa a za své jméno nevděčí jen ovoci, ale i třešňové pálence, kterou se bohatě kropí kakaový korpus. Jeho dalším znakem je vysoká vrstva šlehačky a strouhaná čokoláda.

Schwarzwaldský třešňový dort se připravuje podle určitých pravidel, která však nejsou úplně striktní. Korpus může být čokoládový i kakaový, použijeme třešně nebo višně a povrch polijeme polevou nebo ozdobíme strouhanou čokoládou.

Jak připravit Schwarzwaldský dort

Do dortu použijeme odpeckované kompotované třešně nebo višně:
  • Upečeme tmavý korpus. Použijeme velmi tmavé kakao. Do těsta můžeme vmíchat rozpuštěnou vlahou čokoládu. 
  • Ušleháme vysokoprocentní smetanu a mascarpone (šleháme je najednou) se lžící krupicového cukru. 
  • Korpus rozkrájíme na pláty a každý z nich pokapeme třešňovou pálenkou. Pokud ji nemáme, použijeme griottku nebo ovocný sirup.
  • Na jednotlivé pláty vrstvíme šlehačku, kterou bohatě posypeme odpeckovanými zavařenými višněmi či třešněmi.
  • Povrch dortu ozdobíme šlehačkou, poklademe zbytkem ovoce a pokapeme šťávou z kompotu, kterou svaříme s troškou solamylu.
  • Na ozdobu můžeme použít čerstvé třešně nebo višně se stopkou, jinak se spokojíme s ovocem, které položíme na růžičky ze šlehačky.
  • Dozdobíme strouhanou čokoládou, čokoládovými hoblinkami, trubičkami nebo kůrou, popřípadě ozdobami z čokolády.

Recept na tmavý korpus

Vyšleháme 5 žloutků s 200 g cukru do nadýchané pěny. Přimícháme 200 g hladké mouky, 2–3 lžíce oleje a 2–3 lžíce kakaa. Těsto nadlehčíme sněhem z 5 bílků.

Ještě si nejste jisti, jak postupovat při přípravě Schwarzwaldského dortu? Naše video vám poradí:

V sezóně třešní a višní si můžeme připravit rychlý kompot, který necháme do druhého dne vychladnout. V každém případě musíme ovoce vypeckovat. Pokud máme k dispozici jiný druh ovoce, zapomeneme na klasický Schwarzwaldský třešňový dort a připravíme stejný dort jahodový, malinový, broskvový, borůvkový nebo jiný podle chuti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více