Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční hostina na Boží hod: Jak na kaštanovou polévku a křupavou kachnu?
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Štědrý den, to je kapr, případně řízek, bramborový salát - a tečka! Na první svátek vánoční, na Boží hod, ale bývá zvykem servírovat drůbež. Nejběžnější je kachna nebo kuře, skvělá je ale také husa či dnes trochu opomíjená perlička. K tomu červené zelí a knedlík a chybět by neměla ani kaštanová polévka. Že nevíte, jak na to? Nevadí, poradíme vám!

Boží hod, slavnost zrození páně

Ačkoliv v našich končinách pod pojmem Vánoce chápeme především 24. prosinec - tedy Štědrý den - v liturgické tradici připadá vlastní oslava narození Ježíše Krista až na ráno poté - na Boží hod vánoční, který slavíme 25. prosince. Je to den odpočinku, rozjímání a času tráveného s rodinou. Součástí tradice koneckonců je i vycházka s těmi nejbližšími do kostela na božíhodovou mši. Pokud u vás doma nepatříte k věřícím, nevadí. Na procházku můžete stejně, zajděte se ale podívat na nějaký betlém. V minulosti totiž převlečení pastýři s ručně vyráběnými betlémy chodili od stavení ke stavení a vyprávěli příběh o tom, jak Ježíšek přišel na svět.

Součástí oslav Božího hodu je samozřejmě i dobré jídlo. Zatímco Štědrý den v našich končinách patří smažené rybě a bramborovému salátu, na první svátek vánoční se k obědu tradičně chystá drůbež. Rozhodně neurazí ani obyčejné kuře, chcete-li si to ale udělat honosnější, zkuste perličku. Perlička se dříve v české kotlině jedla hodně, ale dnes je tak trochu zapomenutá. Tak zapomenutá, že v supermarketu ji bohužel neseženete a budete pro ni muset do specializovaného řeznictví. Stojí to ale za to - chuťově je perlička jemnější než kuře.

Další možností je husa, ale té možná ještě máte dost ze svátku sv. Martina. Navíc je s ní docela dost práce a ruku na srdce - která hospodyňka chce po náročných přípravách Štědrého dne znovu zalézt na několik hodin k plotně? Jako ideální volba se tedy jeví pečená kachna. Poradíme vám, jak na ni, aby nebyla tučná, ba naopak, aby byla křupavá a šťavnatá. Zkuste to podle našeho video receptu: 

Kaštanová polévka

V Česku je zvykem, že hlavnímu chodu předchází předkrm nebo ještě častěji polévka. Vývarem se nikdy nic nezkazí, chcete-li ale držet tradiční ráz božíhodového oběda, vyzkoušejte kaštanovou polévku. Jak na ni?

Co budeme potřebovat:

  • 400 g již předvařených jedlých kaštanů
  • 1,5 litru vývaru (zeleninového nebo hovězího)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 3 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 2 menší cibule nebo šalotky
  • sušený zázvor
  • mletý muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup: V hlubší pánvi na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli/šalotku, přidáme rovněž nadrobno nakrájenou mrkev. Po cca 5 minutách přidáme většinu nakrájených kaštanů a zasypeme zázvorem. Promícháme a restujeme dalších 5 minut. Poté vše zalijeme vývarem. Přisypeme muškátový ořech, sůl a pepř a vaříme v nezakryté pánvi cca 30 minut. Poté odstavíme, polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu na zjemnění chuti i konzistence a můžeme podávat. Tip: Zbytek kaštanů opražíme na menší pánvičce a použijeme je na dozdobení polévky v talíři.

Témata: Vánoce, polévka, kachna, zelí, knedlík

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům