Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perfektní recept na tiramisu kuličky nabídla Aneta Vignerová.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Málokterý pokrm ze zahraniční kuchyně u nás zdomácněl tak, jako tiramisu. Vytvořili jsme si vlastní verze, obsahující typicky české suroviny, ale přitom jsme dokázali dosáhnout obdobné chuti, jakou má italský originál. Nejinak je tomu i u tiramisu kuliček, které se objevují na vánočním stole modelky Anety Vignerové.

Výborné tiramisu kuličky 

Nepečené tiramisu kuličky vycházejí z kombinace rozdrcených sušenek nebo piškotů, mascarpone a kvalitní kávy. Poměr surovin je klíčový, protože směs musí držet tvar, ale nesmí být příliš suchá ani příliš měkká. Pokud je těsto drobivé, pomůže malé množství mascarpone nebo lžička silné kávy navíc.

Když je směs naopak příliš řídká, stačí přisypat více sušenek nebo jemného kakaa. Konzistence se dá doladit i po krátkém odpočinku v lednici, protože směs během chlazení zpevní.

Volba kávy má vliv na chuť

Chuť kuliček výrazně ovlivňuje káva, takže je vhodné použít espresso nebo filtrovanou kávu s výrazným aroma. Instantní káva rozpuštěná v malém množství horké vody je také použitelná, ale je dobré volit typ, který nemá kyselý ani příliš hořký „ocas“. Použít se dá i pár kapek kávového likéru, sáhnout můžete i po o Vánocích tolik oblíbeném vaječném koňaku.

Čím kuličky ozdobit

Klasikou je obalení v holandském kakau, po kterém kuličky připomínají tradiční tiramisu. Místo něj se však dá použít i strouhaná čokoláda, mleté ořechy nebo jemně sekané pistácie. Pokud chcete sladší variantu, dají se kuličky obalit do moučkového cukru, ale ten může během skladování vlhnout, takže je vhodné obalovat kuličky až těsně před podáváním. 

Na co si dát pozor při přípravě a skladování

Kuličky je nutné nechat odležet alespoň jednu hodinu v lednici, aby se chutě spojily a struktura zpevnila. Při delším skladování je vhodné je uchovávat v uzavřené dóze, aby neabsorbovaly vůně z lednice. Pokud chcete kuličky převážet, je lepší udělat je o něco pevnější a obalit je do čokolády, aby se nepomačkaly. 

Slavná dobrota podle bývalé Miss

Jak se dají lahodné kuličky připravit velmi snadno a přitom chutně, ukázala na svém instagramu modelka Aneta Vignerová. Na postavě Miss České republiky 2009 sice není znát, že si takové dobroty občas dopřeje, ale jak ukazuje na sociálních sítích, klidně nějakou sladkost pro rodinu i sebe upeče a nemá problém s tím, ji i ochutnat.

Nepečené tiramisu kuličky

Pokud máte rádi v tiramisu i trochu alkoholu, vyzkoušejte tento recept, který je na zhruba 30 kusů nepečených kuliček. Budete potřebovat: 350 g rozmixovaných piškotů nebo oblíbených sušenek, 2 lžíce moučkového cukru, 7 lžic vaječného likéru, pár kapek kávového likéru, 150 ml espressa, 280 g mascarpone a kakao na obalení.

Jak na to?

  1. Do mísy dejte rozmixované piškoty, cukr, vaječný likér, kávu a mascarpone.
  2. Vypracujte lehce lepivé těsto, ze kterého ve výsledku udělejte „bochánek“. Těsto dejte na 30 minut do lednice.
  3. Ze zchladlého těsta tvarujte kuličky, velikosti populárních Rafaello, a obalujte je v kakau.
  4. Nechte alespoň den odležet v chladu. Skladujte v lednici maximálně týden.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit vynikající tatrankové kuličky.

Recepty k tomuto článku