Pistáciové low carb hvězdičky podle cukrářky Hanky z Poděbrad vás dostanou svou křehkostí, chutí i barvou
11. 12. 2025 Vaření
Snažíte se shodit nějaké to kilo, ale nechcete si dosud vynaložené úsilí pokazit vánočním hodováním? Na sladké vánoční svátky nemusíte zapomenout ani tehdy, když držíte dietu. Třeba tyto nízkosacharidové pistáciové hvězdičky můžete mlsat s naprostým klidem.
Cukroví, po kterém nepřiberete
Vánoce jsou v mnoha rodinách svátky jídla, přičemž nejvíc do sebe dostaneme sladkostí ve formě cukroví, vánočky, čokoládiček z kolekcí a dalších dobrot. A to se štíhlou linií opravdu moc v souladu není.
Pokud si nechcete dávat náročná novoroční předsevzetí a do nového roku vstupovat s výčitkami svědomí, jak jste to zase přehnali, je lepší hodovat střídmě. Neznamená to, že si musíte sladkosti hned odpírat, záleží jen na tom, jaké si vyberete. Cukroví totiž nemusí nutně obsahovat spoustu cukru, pokud připravíte nějaké zdravější, můžete si na něm pochutnávat úplně bez výčitek.
Mohlo by vás zajímat
Bez cukru a bez lepku
Velkým hitem posledních let je low carb neboli nízkosacharidové cukroví, které je založené na tom, že neobsahuje žádné sacharidy, nebo jen málo, sladkou chuť mu dodávají buď nízkosacharidová sladidla nebo kvalitní čokoláda.
Navíc v něm není ani žádná mouka, takže je přirozeně bezlepkové, což zase ocení celiaci. Takové cukroví vyrábí právě cukrářka Hanka z Poděbrad, s níž jsme spolupracovali již na několika dřívějších článcích.
Low carb cukroví od Hanky
Hanka sama před pár lety díky low carb stravování zhubla 40 kilo a nyní své zdravé delikatesy prodává pod značkou Low carb v srdci (Lowcarbvsrdci.cz) buď u sebe v okýnku v Poděbradech nebo na různých akcích a food festivalech po celé republice.
Koupit si u ní můžete nejen různé zdravé nádherně nazdobené dortíky, ale i další zákusky a v předvánočním období i luxusní vánoční cukroví, které vypadá a chutná jako to klasické. Cukroví na objednávku má nyní Hanka již vyprodané, ale v neděli 21. 12. 2025 si za ní můžete ještě zajet do Poděbrad, kde bude mít k dispozici omezené množství.
Recept na pistáciové hvězdičky
Ti, kteří se do Poděbrad nedostanou a ještě nemají napečeno, mohou vyzkoušet třeba tyto pistáciové hvězdičky podle Hančina receptu. Místo klasické mouky do nich používá mandlovou a pistáciovou, která sušenky krásně zbarví dozelena. Hvězdičky drží krásně tvar, jsou křehké a mají výraznou pistáciovou chuť.
„Pro výraznější barvu můžete přidat špetku spiruliny nebo lžičku pistáciové pasty,“ doporučuje pro Toprecepty.cz Hanka a navíc přidává ještě jednu radu: „Pokud chcete cukroví extra křehké, přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.“ A jak tedy tyto hvězdičky uděláte?
Budete potřebovat: 100 g mletých mandlí, 70 g jemně mletých pistácií (ne slaných), 40 g změklého másla, 1 vejce, 40 g erythritolu (může být i namletý na prášek), 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli. Na ozdobu si připravte: 50 g bílé čokolády bez cukru, pár vloček mořské soli (volitelné) a drcené pistácie.
- Troubu předehřejte na 165–170 °C. V míse smíchejte mleté mandle, pistácie, erythritol a špetku soli. Přidejte máslo, vejce a vanilku. Rukama nebo vařečkou vypracujte kompaktní těsto. Zabalte je do fólie a nechte 20–30 minut odležet v lednici, lépe se s ním pak pracuje.
- Vyválejte těsto mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku cca 4–5 mm. Pak vykrajujte hvězdičky a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 8–10 minut, pouze do lehkého zezlátnutí okrajů. Nechte hvězdičky úplně vychladnout – po vytažení jsou měkké, ale během pár minut ztuhnou.
- Na polevu rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni. Každou hvězdičku ozdobte tenkou linkou čokolády, posypejte trochou drcených pistácií nebo vločkou mořské soli. Cukroví skladujte v uzavřené dóze. Během 2–3 dnů by se mělo krásně rozležet a změknout.
Náš tip: Pokud nevyžadujete low carb cukroví, můžete si upéct pistáciové hvězdičky s nutellou podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více