Low carb kakaové sušenky podle Hanky z Poděbrad. Máme recept na dokonalé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete
14. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Držíte zrovna dietu a představa blížících se Vánoc vás trochu děsí, abyste si to celé nepokazili nadměrným přísunem cukroví? Mlsat se však dá i zdravě a dietně. Důkazem jsou nízkosacharidové sladkosti od cukrářky Hanky z Poděbrad, která nám dala recept na své úžasné cukroví.
Zdravé „sladkosti"
Při pohledu na nádherně nazdobené zákusky a dorty od Hanky z Poděbrad by vás jen stěží napadlo, že se nějak liší od těch klasických. Výjimečné jsou ovšem nejen svým vzhledem, ale i složením, neboť mají nízký obsah sacharidů.
Díky tomu si na nich můžete pochutnávat zcela bez výčitek, přitom ale uspokojí vaše chutě na sladké, i když zrovna držíte dietu. Navíc se skládají ze samých zdravých a kvalitních ingrediencí, ale hlavně chutnají naprosto báječně a ani nepoznáte rozdíl od běžných zákusků.
Mohlo by vás zajímat
Když omezíte sacharidy
Low carb je v posledních letech poměrně oblíbeným způsobem stravování. Nejde o klasickou dietu, ale částečně i o životní styl. Low carb totiž spočívá v tom, že vyřadíte ze stravy nejen všechny cukry, ale i potraviny, které obsahují hodně sacharidů – týká se to tedy i pečiva.
Zato však slibuje poměrně velký úbytek váhy za krátkou dobu, aniž byste nějak extrémně hladověli. Kromě potravin bohatých na sacharidy můžete totiž vše ostatní jíst, co hrdlo ráčí. A pokud u této stravy vydržíte, slibuje i dlouhodobé výsledky.
Ztráta 40 kilogramů
To si ostatně ověřila i sama Hanka Martinková, která své moučníky prodává pod značkou Low carb v srdci. Ta díky nízkosacharidovému stravování zhubla před šesti lety celkem 40 kilo a změnila svůj postoj k jídlu.
A protože ji low carb nadchlo, začala postupně péct úžasné zákusky, s jejichž pomocí nejprve sama zaháněla chutě na sladké. Dnes peče i pro ostatní vynikající dorty a další zákusky, které prodává přes eshop na svých stránkách Lowcarbvsrdci.cz a nebo na různých festivalech a akcích věnovaných jídlu.
Low carb vánoční cukroví
Kromě zákusků si od Hanky nyní můžete objednat i speciální zdravé cukroví, které se vzhledem nijak neliší od toho klasického, což z něj činí plnohodnotnou ozdobu svátečního stolu. Jeho předností však je, že si jeho konzumaci rozhodně nemusíte vyčítat, neboť je nízkosacharidové a navíc také bezlepkové.
U Hanky si můžete objednat kilové balení s deseti druhy cukroví, a to rovnou ve dvou verzích – klasické a exkluzivní. Najdete v nich třeba oříškové perníčky, mandlové linecké, lanýže z low carb čokolády či vosí hnízda z pistácií.Kromě toho nabízí i balíčky s jedním druhem, např. mandlové linecké nebo lanýže.
Cukroví je možné si vyzvednout na několika místech – v Hradci Králové, v Praze na Černém Mostě, ve Františkových Lázní a v Poděbradech.️
Hančiny low carb sušenky
A pokud byste si rádi low carb cukroví sami vyzkoušeli, můžete upéct třeba kakaovo-mandlové sušenky s ganache z bílé čokolády a tonka fazolí pod vysokoprocentní čokoládou, zdobené pekanovým ořechem, na které jsme přímo od Hanky získali recept. Název zní možná složitě, ale příprava cukroví nijak těžká není A jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 100 g mandlové mouky, 30 g kokosové mouky, 20 g kvalitního neslazeného kakaa, 60 g erythritolu nebo jiného lowcarb sladidla, 1/4 lžičky soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, 80 g másla (rozpuštěného a ochlazeného), 1 lžičku vanilkového extraktu. Na ganache si připravte: 80 g bílé čokolády bez cukru, 40 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku), 1/4 tonka fazole jemně nastrouhané (případně můžete použít dostupnější pastu z tonka fazolí, která se prodává např. v Lidlu – obsahuje ale cukr). Na polevu: 50 g kvalitní tmavé čokolády (min. 85 % kakaa), 1 lžičku kokosového oleje a pekanové ořechy na ozdobu.
- Smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, kakao, erythritol, sůl a prášek do pečiva. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Vytvořte kompaktní těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.
- Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si plech s pečicím papírem. Těsto vyválejte na tloušťku cca 5 mm a vykrajujte z něj sušenky. Pečte přibližně 10–12 minut. Nechte je vychladnout.
- V rendlíku zahřejte na ganache smetanu těsně pod bod varu, stáhněte z ohně a přidejte bílou čokoládu a nastrouhanou tonka fazoli. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká. Nechte zchladnout do mírně hustší konzistence. Na vychladlé sušenky naneste cukrářským sáčkem malé množství ganache a dejte do lednice ztuhnout.
- Rozpusťte tmavou čokoládu s kokosovým olejem ve vodní lázni. Každou sušenku s ganache nakonec namočte do tmavé čokolády a ozdobte kouskem para ořechu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Geniální brownies: Jak připravit slavný čokoládový dezert rychle, dietně a klidně i bez mouky?
Tonka fazole neboli tonka boby jsou koření se silně aromatickou vůní. Poradíme vám, k čemu se používají
Zdravé mlsání: Ovocné bonbony, domácí Kinder řezy nebo sušenky z červené řepy si děti zamilují