Margotkové kuličky voní rumem a kokosem: Aneta Vignerová ukázala postup i skvělý fígl s čokoládou pro snadné obalení
15. 12. 2025 Vaření
Margotkové kuličky představují jednoduchý dezert připravený z oblíbené cukrovinky, který se obejde bez pečení a zvládne ho i začátečník. Základem je nastrouhaná tyčinka, která po spojení s několika dalšími surovinami vytvoří kompaktní hmotu, ze které vytvarujete kuličky, krásně se vyjímající na vašem talíři s vánočním cukrovím.
Základní složení Margot kuliček
Hlavní surovinou je známá tyčinka Margot, oblíbená pro svou kokosovo-rumovou chuť. Na zhruba 30 kuliček většinou stačí jedna až dvě tyčinky. Nastrouhá se najemno, aby hmota dobře držela a neměla v sobě velké tvrdé kousky. K drcené tyčince se přidává změklé máslo, které funguje jako pojivo.
Množství lze upravit podle toho, jak je směs suchá. Pokud je příliš hutná, přidá se lžíce mléka. Někdo používá místo mléka rum nebo rumovou esenci, aby zdůraznil chuť a vůni „margotky“, ale není to nutné. Cílem je dosáhnout hmoty, která se po zmáčknutí spojí a nepraská.
Možné náhrady a úpravy pro jemnější chuť
Kdo nechce použít máslo, může sáhnout po kvalitním kokosovém oleji. Ten směs při chladnutí v lednici zpevní a zároveň neovlivní chuť tak výrazně jako máslo. Pokud nemáte rum, lze použít vanilkový extrakt, který udrží chuť dezertu jemnou a neutrální.
Nahradit lze i část drcené tyčinky. Hodí se jemně pomleté piškoty nebo strouhaný kokos, které směs odlehčí. Tato úprava je praktická, pokud chcete méně sladký výsledek, ale nechcete měnit pevnost kuliček.
Mohlo by vás zajímat
Lahodná vylepšení
Nejčastější úpravou je obalení kuliček v kokosu, kakau nebo drcených oříšcích. Kokos nejvíc ladí k původní chuti tyčinky, kakao dodá mírně hořkou chuť a ořechy vytvoří lehkou křupavost. Do samotné hmoty lze přimíchat i malé množství nasekaných ořechů, pokud chcete výraznější strukturu.
Praktickým vylepšením je přidání lžíce mascarpone nebo tvarohového krému. Směs bude měkčí, avšak krémovější a chuťově plnější. Tato varianta však vyžaduje, abyste více dbali na skladování v lednici a nenechávali kuličky na stole mezi ostatním cukrovím.
Využití čokolády
Zajímavou úpravou je namáčení kuliček do rozpuštěné čokolády. Hořká čokoláda sníží celkovou sladkost a vytvoří pevný povrch. Mléčná čokoláda zachová sladkost a přidá jemnější chuť. Milovníci bílé čokolády mohou tímto typem dozdobit už namočené kuličky, nebo ji přimíchat do základu.
Právě namáčení do čokolády volí při přípravě kuliček i modelka Aneta Vignerová, která ve svém receptu, zveřejněném na Instagramu, používá i kondenzované mléko, kterým spojí strouhaný kokos a „margotky“. Při rozpouštění čokolády používá Česká Miss 2009 fígl s rychlovarnou konvicí, díky kterému máte polevu připravenou raz dva. Stačí jen tabulky čokolády vložit do rychlovarné konvice s horkou vodou a za chvíli už z obalu vylijete tekutou čokoládu, ve které kuličky obalíte.
Recept na Margot kuličky
Kdo by nechtěl obalovat kuličky v čokoládě, ani do směsi používat sladké salko, může si tuto dobrotu připravit podle našeho receptu. Na 30 kuliček budete potřebovat:
Jak na to?
- Tyčinky Margot nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Vodu, máslo a cukr dejte do kastrůlku a zahřívejte, až do rozpuštění másla a cukru.
- Do teplé oslazené vody s máslem přisypte sušené mléko, nastrouhané margotky a kokos. Míchejte, až se všechno dobře spojí, nechte zchladnout.
- Pak tvořte malé kuličky a do každé zabalte lískový ořech.
- Nakonec kuličky obalte v kokosu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více