Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aneta Vignerová dokáže připravit ledacos, třeba i skvělé margotkové kuličky.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Margotkové kuličky představují jednoduchý dezert připravený z oblíbené cukrovinky, který se obejde bez pečení a zvládne ho i začátečník. Základem je nastrouhaná tyčinka, která po spojení s několika dalšími surovinami vytvoří kompaktní hmotu, ze které vytvarujete kuličky, krásně se vyjímající na vašem talíři s vánočním cukrovím.

Základní složení Margot kuliček

Hlavní surovinou je známá tyčinka Margot, oblíbená pro svou kokosovo-rumovou chuť. Na zhruba 30 kuliček většinou stačí jedna až dvě tyčinky. Nastrouhá se najemno, aby hmota dobře držela a neměla v sobě velké tvrdé kousky. K drcené tyčince se přidává změklé máslo, které funguje jako pojivo.

Množství lze upravit podle toho, jak je směs suchá. Pokud je příliš hutná, přidá se lžíce mléka. Někdo používá místo mléka rum nebo rumovou esenci, aby zdůraznil chuť a vůni „margotky“, ale není to nutné. Cílem je dosáhnout hmoty, která se po zmáčknutí spojí a nepraská.

Možné náhrady a úpravy pro jemnější chuť

Kdo nechce použít máslo, může sáhnout po kvalitním kokosovém oleji. Ten směs při chladnutí v lednici zpevní a zároveň neovlivní chuť tak výrazně jako máslo. Pokud nemáte rum, lze použít vanilkový extrakt, který udrží chuť dezertu jemnou a neutrální.

Nahradit lze i část drcené tyčinky. Hodí se jemně pomleté piškoty nebo strouhaný kokos, které směs odlehčí. Tato úprava je praktická, pokud chcete méně sladký výsledek, ale nechcete měnit pevnost kuliček.

Lahodná vylepšení 

Nejčastější úpravou je obalení kuliček v kokosu, kakau nebo drcených oříšcích. Kokos nejvíc ladí k původní chuti tyčinky, kakao dodá mírně hořkou chuť a ořechy vytvoří lehkou křupavost. Do samotné hmoty lze přimíchat i malé množství nasekaných ořechů, pokud chcete výraznější strukturu.

Praktickým vylepšením je přidání lžíce mascarpone nebo tvarohového krému. Směs bude měkčí, avšak krémovější a chuťově plnější. Tato varianta však vyžaduje, abyste více dbali na skladování v lednici a nenechávali kuličky na stole mezi ostatním cukrovím.

Využití čokolády 

Zajímavou úpravou je namáčení kuliček do rozpuštěné čokolády. Hořká čokoláda sníží celkovou sladkost a vytvoří pevný povrch. Mléčná čokoláda zachová sladkost a přidá jemnější chuť. Milovníci bílé čokolády mohou tímto typem dozdobit už namočené kuličky, nebo ji přimíchat do základu.

Právě namáčení do čokolády volí při přípravě kuliček i modelka Aneta Vignerová, která ve svém receptu, zveřejněném na Instagramu, používá i kondenzované mléko, kterým spojí strouhaný kokos a „margotky“. Při rozpouštění čokolády používá Česká Miss 2009 fígl s rychlovarnou konvicí, díky kterému máte polevu připravenou raz dva. Stačí jen tabulky čokolády vložit do rychlovarné konvice s horkou vodou a za chvíli už z obalu vylijete tekutou čokoládu, ve které kuličky obalíte.

Recept na Margot kuličky

Kdo by nechtěl obalovat kuličky v čokoládě, ani do směsi používat sladké salko, může si tuto dobrotu připravit podle našeho receptu. Na 30 kuliček budete potřebovat

Jak na to?

  1. Tyčinky Margot nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Vodu, máslo a cukr dejte do kastrůlku a zahřívejte, až do rozpuštění másla a cukru.
  3. Do teplé oslazené vody s máslem přisypte sušené mléko, nastrouhané margotky a kokos. Míchejte, až se všechno dobře spojí, nechte zchladnout.
  4. Pak tvořte malé kuličky a do každé zabalte lískový ořech.
  5. Nakonec kuličky obalte v kokosu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli