Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi tyčinku populární kokosovou tyčinku vonící rumem obalenou v čokoládě? Pokud by vás na ni náhle přepadla chuť a do obchodu byste to měli daleko, snadno si ji od teď můžete připravit i doma podle našeho receptu. Je to poměrně snadné a navíc tyčinka chutná skvěle.

Kokosová tyčinka všemi zbožňovaná

Kokosovou tyčinku s rumovou příchutí zalitou čokoládovou polevou zbožňuje již několik generací. Vyrábí se totiž již téměř 80 let a stále si získává další a další příznivce. Za ty roky své existence se mnohokrát změnilo její složení, vyráběla se i v mnoha příchutích. Typická kombinace kokosu a rumu však stále zůstává. 

Margotka z kokosu nebo sóji?

I když si slavnou Margotku spojujeme hlavně s chutí kokosu, kokosová pouze není. Základem této tyčinky je totiž sója, ve skutečnosti tak jde o sójovou pochoutku, podobnou jako je třeba rovněž populární sójových suk.

V původním složení dokonce ani kokos nebyl, jen kokosové aroma. Později se ale do Margotky začal přidávat i samotný kokos. Přesto ho je v tyčince poměrně málo, navíc tyčinka obsahuje i poměrně hodně cukru a také další přídatné látky

Jak na domácí Margot?

Naštěstí se dá Margot poměrně snadno vyrobit doma. Pokud máte kokos v oblibě, můžete si ji udělat převážně kokosovou a získáte tak zdravou dobrotu, která vám dodá energii a můžete si na ní pochutnávat téměř bez výčitek. 

Receptů na domácí Margot existuje celá řada, a dokonce najdete i takové, do kterých se přidává i sója jako v původní receptuře. Po prozkoumání několika receptů jsme si udělali vlastní kombinaci a Margotku vyzkoušeli. A jaký byl výsledek?

Zdravější kokosová tyčinka

I když se dají sójové boby snadno koupit v obchodech se zdravou výživou, přece jen jde o poměrně častý alergen, proto jsme je raději nahradili kokosovou moukou. Tu jsme pak doplnili samotným najemno strouhaným kokosem a také mletými mandlemi. V některých receptech se používají i další druhy ořechů, třeba lískové nebo vlašské, my jsme ale raději zvolili jemnější mandle. Navíc jsme se inspirovali Margotkou s příchutí rozinek, které jsme do tyčinky rovněž přidali, navíc namočené v rumu a pak společně rozmixované. 

Aby hmota nějak držela pohromadě, je třeba přidat i tuk, ideální je v tomto případě ten kokosový, který podpoří kokosovou příchuť. Na oslazení lze použít moučkový cukr, my jsme ale raději zvolili med, který jsme rozehřáli společně s tukem a pak přidali k sypkým ingrediencím. Vzniklá hmota nedržela moc dobře pohromadě a rozpadala se, proto jsme museli ještě trochu tuku a medu nakonec přidat.

Hmotu jsme pak dali do formy vyložené pečicím papírem, uhladili do tenké placky ve tvaru obdélníku a dali ztuhnout do lednice. Pak už ji stačilo jen nakrájej na obdélníčky a ty ponořit do rozehřáté čokolády, kterou můžete případně naředit trochou kokosového oleje. My jsme použili hořkou čokoládu, pokud byste se ale chtěli přiblížit originálnímu receptu, můžete použít mléčnou nebo si udělat i verzi v bílé čokoládě. A jak tedy na to?

Budete potřebovat: 70 g kokosové mouky, 30 g kokosu, 50 g blanšírovaných mandlí, 30 g rozinek, 3 lžíce rumu, 3 lžíce medu, 2 lžíce kokosového tuku, hořkou čokoládu na polevu. 

  1. Kokosovou mouku nasypejte do mísy, přidejte kokos a najemno mleté mandle. Rozinky omyjte a namočte do rumu. Pak rozinky rozmixujte s rumem na pastu. 
  2. Med rozehřejte společně s tukem a přidejte do směsi kokosu a mandlí. Vytvarujte z ní placku a nechte ztuhnout v lednici a pak ji nakrájejte na obdélníčky. 
  3. Mezitím si v mikrovlnné troubě rozehřejte čokoládu a namočte do ní kokosové kousky. Povrchu uhlaďte nožem a nechte zaschnout a ztuhnout v lednici. 

A na kolik domácí Margotky vyjdou? Kokosová mouka (10 Kč), strouhaný kokos (3 Kč), mandle (15 Kč), rozinky (7 Kč), rum (7 Kč), med (8 Kč), kokosový tuk (10 Kč), čokoláda (15 Kč). Dohromady vás ingredience vyjdou na 75 Kč, z čehož uděláte 300 g Margotek. Jedna tyčinka z obchodu pak stojí cca 24 Kč a váží 90 g.  Jedna domácí Margotka vás pak vyjde na cca 22 Kč.
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie