Jak udělat kokosové kuličky? Jednoduché nepečené cukroví báječně voní kakaem, ořechy i rumem a hotové je do půl hodiny
14. 12. 2025 Vaření
Nestíháte letos péct cukroví? Nevadí. Zaměřte svou pozornost na nepečené druhy. Kokosové kuličky zvládnete během půlhodiny a stejně rychle i zmizí. Kromě kokosu voní i vlašskými ořechy, kakaem a rumem a mlsalové je milují.
Jednoduché kokosové kuličky
Advent někdy nabere mnohem rychlejší obrátky, než je nám milé. Mezi prací, běžnými povinnostmi a přípravami na svátky zjišťujeme, že na pečení není tolik času. Právě v takových chvílích můžeme sáhnout po nepečeném cukroví. A kokosové kuličky se mohou stát těmi, které zachrání situaci. Jsou rychlé a jednoduché na přípravu, příjemně voní a připravíme je zhruba za půl hodiny.
Na tomto cukroví je krásné i to, jak je jednoduché. Stačí pár běžných surovin, trocha trpělivosti při tvarování a máme hotové cukroví, které na talíři vypadá slavnostně a chutná dětem i dospělým. Kokos, ořechy, kakao a rum dodají typickou vánoční chuť a vůni a piškoty se postarají o příjemnou strukturu.
Mohlo by vás zajímat
Kdy dělat kokosové kuličky?
Kokosové kuličky patří mezi nepečené druhy cukroví, takže je nemusíme připravovat týdny předem. Nejlépe chutnají čerstvé, přibližně od druhého dne po přípravě, kdy se všechny chutě propojí a těsto získá správnou vláčnost. Výhodou je, že příprava jedné dávky zabere zhruba půl hodiny, takže je zvládneme vytvořit i těsně před Štědrým dnem.
Připravujeme je buď jako rychlou záchranu v prosincovém shonu, nebo jako doplněk k pečeným druhům. Kokosové kuličky můžeme udělat i v menším množství během svátků, kdy cukroví rychle mizí. Protože jsou bez pečení, nejsme omezeni časem ani kapacitou trouby – a to někdy hraje zásadní roli.
Z čeho se dělají kokosové kuličky?
Základ kokosových kuliček tvoří mleté piškoty, máslo a moučkový cukr. Tuto trojici doplňují mleté vlašské ořechy, kakao, trochu rumu a džem, které směs zjemní a ochutí. Kokos tu má dvojí roli – část přidáváme do těsta, aby získalo správnou konzistenci, a část používáme na obalení. Typicky se používá strouhaný kokos s jemnou strukturou, který dobře přilne k povrchu.
Když pracujeme s měkkým máslem, suché suroviny se lépe propojí. Vyplatí se také dát si pozor na čerstvost ořechů. Pokud chceme výraznější slavnostní variantu, můžeme do středu kuliček vložit višni nebo oříšek – těsto je bez problému udrží.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vydrží kokosové kuličky?
Nepečené cukroví mívá kratší trvanlivost než pečené, ale kokosové kuličky si díky obsahu tuku, piškotů a kokosu zachovají dobrou kvalitu zhruba 7–14 dní. Tedy za předpokladu, že je budeme skladovat v uzavřené dóze a v chladu, ideálně v lednici.
Důležité je mít je uložené odděleně od ostatních druhů, protože kokos i máslové složky snadno přejímají okolní vůně.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Recept na kokosové kuličky
Kokosové kuličky jsou rychle a jednoduše hotové. Strouhaným kokosem zahustíme těsto do správné konzistence, aby z něj šly snadno tvořit kuličky. Ty pak obalíme ve strouhaném kokosu nebo v čokoládě.
Na jednu dávku kokosových kuliček potřebujete: 140 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíci kakaa, 1–2 lžíce rumu, 1 lžíci džemu, zhruba 150 g strouhaného kokosu a nakládané višně nebo ořechy (libovolné).
Jak na to?
- Z mletých piškotů, moučkového cukru, mletých ořechů, kakaa, másla, rumu a džemu vypracujte těsto.
- Přidejte tolik strouhaného kokosu, aby se z těsta dobře tvořily kuličky.
- Tvarujte kuličky, které můžete nechat bez náplně, nebo do nich můžete vložit višeň nebo ořech.
- Hotové kuličky nakonec obalte v kokosu.
Náš tip: Připravte si rychlé nepečené kokosové kuličky podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více