Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Zdroj: Toprecepty, dvevtroube

Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se naopak pustili do příprav moc brzy a nejednou jste zjistili, že vám krabice s cukrovím vyjedli záhadní lupiči? Zkrátka a dobře, něco by chtělo na mísy s dobrotami přidělat, ale času už je zoufale málo. Poslední záchranou jsou různé nepečené kuličky.

Piškoty a čokoláda – nejlepší kombinace

Klasikou mezi nepečenými druhy cukroví jsou kuličky s vůní rumu. Dělají se většinou z piškotů, ale využijete do nich i nepovedené polámané pracny či rohlíčky nebo liché kousky lineckých koleček. Můžete do nich dát ovšem i různé další sladkosti, které vám doma zbyly a o Vánocích po nich nikdo nevzdechne, třeba sušenky (vynikající jsou například karamelové „lotusky“) nebo tatranky na tatrankové kuličky. Jejich příprava je až neskutečně jednoduchá - stačí piškoty či sušenky najemno rozmixovat nebo rozdrtit válečkem. Pak je nutné přidat něco, co drobečky spojí v „patlavou“ hmotu, z níž bude možné tvořit kuličky. Nejčastěji se používá máslo a rum, hodí se ale třeba i marmeláda. Důležité je vypracovat hmotu, která se nebude lepit, ale bude i dobře držet při sobě, aniž by se drolila. Případně je možné přidat trochu mléka nebo smetany. Hmota se ochucuje nejčastěji kakaem. Hotové kuličky můžete obalit v kakau, ponořit do rozpuštěné čokolády nebo čokoládové polevy a pak je ještě obalit v nasekaných oříšcích či v kokosu. Na kuličkách je úžasné, že do nich můžete dát cokoliv, co máte rádi, stačí jen popustit uzdu své fantazii a vytvořit zajímavé variace. Co třeba dovnitř kuličky vmáčknout celou mandli nebo kandovanou či v rumu naloženou třešeň?

Ideální pojivo je mascarpone i salko

Do nepečených kuliček využijete i různé druhy krémů, které vám zbyly z vánočního pečení. Stejně tak vám poslouží i kondenzované slazené mléko, ještě lepší je zkaramelizované. To se výborně hodí do v poslední době hodně populárních medovníkových kuliček, které chutí připomínají oblíbený dort medovník. Ty lze vyrobit z nepovedených perníčků či z perníkového korpusu. Můžete si také upéct medové pláty nebo je koupit v obchodě. Nadrcené korpusy snadno spojí právě karamelové salko, ale třeba i máslo a med. Na spojení „sladké strouhanky“ je vhodná i lískooříšková pomazánka nutella nebo třeba smetanový sýr mascarpone. Pokud přidáte kakao a kávový likér či instantní kávu, vytvoříte dokonalé kuličky inspirované italským moučníkem tiramisu. Milovníci exotičtějších chutí nebo ti, kteří zbožňují klasické české kokosky, určitě nepohrdnou bílými kokosovými kuličkami, jež se na mísách krásně vyjímají jako kontrast k těm čokoládovým. Při jejich tvoření si vystačíte jen se samotnou kokosovou moučkou, kterou spojíte sladkým kondenzovaným mlékem, můžete přidat i oplatky nebo nadrcené mandle a vznikne vám vynikající variace na oblíbené kulaté Raffaello oplatky.

Jde to i zdravě a bez cukru

O Vánocích většinou na diety zapomínáme, pokud se vám nechce hřešit ani o svátcích, můžete si vytvořit zdravé varianty cukroví. To nepečené přímo vyzývá k tvorbě raw kuliček. Raw cukroví je v poslední době hodně populární, a to nejen mezi vyznavači syrové stravy (tedy té, která neprošla tepelným zpracováním přesahujícím teplotu 45 °C). Není totiž přehnaně sladké, zůstávají v něm i určité minerály a vitaminy a můžete je mlsat téměř neomezeně a bez výčitek. Piškoty v něm nahrazují většinou nadrcené ořechy, kokos či mandlová mouka. Celou hmotu pak drží pohromadě rozemleté datle nebo datlová pasta. Můžete do nich přidat i různá ořechová másla, která se dělají i v ochucených verzích a „vánočních“ příchutích. Chcete-li se držet zásad syrové stravy, vyměňte klasické kakao za jeho raw variantu. Pěkně se na talíři budou vyjímat nejen kuličky obalené v běžných druzích ořechů ale třeba i v čerstvých nadrcených zelených pistáciích. Zajímavé příchutě i barvy kuliček dosáhnete když je obalíte v prášku z nadrceného lyofilizovaného (mrazem sušeného) ovoce, třeba malin či manga.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku