Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmero staročeských druhů cukroví: Upečte nejlepší pracny, kokosky či vosí hnízda!
Zdroj: Toprecepty, IvettaG

Také se každé Vánoce stresujete, abyste měli napečeno dostatek cukroví? Naše babičky dodržovaly tradici, že sedm druhů stačí. Když je cukroví uděláno poctivě a upečeno s láskou, na počty si tady nikdo nehraje. Vraťte se s námi do minulosti a upečte klasiku, která nikdy nezestárne!

Od figurek z ovoce k cukroví

Přestože dnes bychom si Vánoce bez mís s cukrovím nedokázali představit, nejde o zas tak dávnou tradici. První cukroví v podobě, jaké ho známe dnes, se objevilo až v 19. století. Různé druhy malého pečiva se pekly již dřív, tehdy ovšem mělo spíš funkci ochrany celého hospodářství, často mělo tvar kruhu jako slunce a věšelo se na stavení nebo ovocné stromy. Mělo se péct z vlastní mouky, což zajišťovalo lepší úrodu na další rok. Vycházelo z různých panáčků a figurek z ovoce, které dostávaly děti většinou k Mikuláši nebo si je kupovaly na trzích. Nejdřív si s nimi jen hrály, pak je mohly i sníst. První cukroví se objevovalo hlavně v měšťanských domácnostech, na venkově bylo vzácné hlavně kvůli nedostupnosti koření. Vánoční cukroví se sice peče i v jiných zemích, třeba na severu mají v oblibě perníkové sušenky, nikde se snad ale nedělá tolik druhů jako u nás.

Aromatické perníčky

Patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví vůbec a také k nejtradičnějším. Výjimečné jsou díky směsi aromatického koření, kvůli níž je milují děti i dospělí. Vůni jim dodává hlavně skořice a zázvor a sladkost nejlépe med. Podle původního receptu se pekly z žitné mouky, dnes se dává přednost pšeničné. Ty žitné se ale vyplatí vyzkoušet, jsou zdravější, chuťově zajímavější a ještě se s těstem díky vyššímu obsahu lepku lépe pracuje. Perníčky se pečou jako jeden z prvních druhů pečiva kvůli nutnosti je nechat odležet. Problematiku časové tísně vám ovšem vyřeší recept na ihned měkké perníčky. Posledním krokem k jejich dokonalosti už je jen zdobení. Pokud si netroufnete na malby bílkovou polevou, stejně dobře vypadají na perníčcích i jen půlky mandliček.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkou vonící cukroví je předmětem vášnivých sporů na téma, jaké ořechy do něj patří. Někteří sice prosazují vlašské či lískové ořechy, dokonalou jemnou chuť jim ale dodají loupané mandle. Právě recept na vanilkové rohlíčky s mandlemi najdete i ve vyhlášené prvorepublikové kuchařce od Marie Janků-Sandtnerové, který je zkrátka nepřekonatelný. Chcete-li, aby byly rohlíčky dokonale křehké a rozplývaly se na jazyku, je lepší do nich použít máslo. Výraznější chuť jim dodává trocha citronové kůry v těstě a poslední tečkou k jejich dokonalosti je moučkový cukr, v němž se rohlíčky obalují, ochucený pravou vanilkou.

Linecké – kolečka či srdíčka

Mísy s cukrovím rozzáří červenou barvou marmelády, jíž se tvary k sobě spojují. Nejklasičtější jsou kolečka, můžete ale upéct i srdíčka nebo další tvary a případně lze i vyměnit marmeládu. Tradiční je ovšem ta s rybízovým základem, která je protikladem k sladkému těstu a cukroví dodává trochu na pikantnosti a kyselosti. Původ lineckého sahá až k proslulému rakouskému, respektive k lineckému koláči s mřížku, jehož je tak trochu zmenšeninou. Malé koláčky se připravují z lineckého těsta, jež se zpracovává ze tří základních surovin – mouky, tuku a cukru v poměru 3:2:1. Díky němu je pečivo křehké a příjemně drobivé. Křehkosti dosáhnete i s pomocí žloutku, který se do těsta dává místo celých vajec, a chcete-li  super křehké těsto, uberte mouku a naopak přidejte tuk.

Pracny nebo tlapičky

Doplňují trojici nejoblíbenějších druhů cukroví a mnozí na nich vyloženě trvají. Křehké cukroví z těsta vtlačovaného do formiček ve tvaru tlapek nebo pracen, jimž vděčí za název, je plné křupavých ořechů. Dostanou vás vůní aromatického koření – hlavně skořice a hřebíčku. Ti, kteří mají rádi čokoládu, je mohou vylepšit kakaem. Stejně dobře ale chutnají ty světlé. Zajímavou alternativou jsou bílé pracny, v nichž je místo ořechů kokos.

Bílkové kokosky

Do nabídky českého cukroví vnáší trochu exotiky a vůni dálek. Jsou ideálním cukrovím do páru s lineckým, do něhož se používají žloutky. Zbylé bílky pak totiž využijete do nadýchaných sněhových kokosek. Na tomto cukroví je báječné, že si vystačíte jen se třemi ingrediencemi – kokosem, cukrem a právě bílky. Pokud do těsta ale navíc přidáte tvaroh, budou vláčnější a nebudete si muset dávat takovou práci se šleháním bílků do dokonale tuhého sněhu.

Plněné ořechy

Milovníci oříšků si nedokážou představit svátky bez cukroví ve tvaru vlašských ořechů. Dvě poloviny ořechů spojuje lahodný máslový krém, který můžete navíc dochutit rumem nebo pro zvýraznění ořechové chuti přidat také mleté ořechy. Díky krému těsto krásně zvláční a ořechy jsou po rozležení měkké a všechny chutě se snoubí v dokonalý celek s vůní ořechů a rumu. Na talířích se pak krásně vyjímají ořechy namočené do čokolády a případně ještě posypané nasekanými oříšky.

Vosí hnízda

Zlatým hřebem vánočních příprav a završením cukrářského maratonu jsou pro mnohé vosí hnízda. I toto cukroví navzdory své oblíbenosti je příčinou mnoha konfliktů. Není totiž úplně jasné, zda si pochutnáváme na vosích hnízdech nebo včelích úlech a dva tábory se o to stále přou. Bez ohledu na to, na čí straně je pravda, jsou vosí hnízda nejoblíbenějším druhem cukroví na poslední chvíli. Někdo dělá těsto z piškotů, jiní je obohacují o ořechy, někteří je vylepšují kakaem či čokoládou, další je dělají pouze světlé, mnozí jím dodávají grády notnou dávkou alkoholu. I náplně se liší – od pudinkového krému po zahuštěný vaječňák.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více