Poslední diskuze
„Přání a gratulace“ maris, před 5 minutami
„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 12 hodinami
„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35
Poslední příspěvky
„Před chvílí mě to o Laďce psala Síma. I já jsem s ní zažila…“ Severinka, před 7 hodinami
„Šokujúca správa. Pokoj jej duši.“ magdalenka, před 11 hodinami
„mika59: Je mi to moc líto, Laďka byla moc fajn holka -…“ Nadja, před 11 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Co se zásobami hub? Zkuste rychlou smaženici, tradiční kulajdu nebo bedlové řízky
Cukrář Josef Maršálek: Kostka ve skluzu už nefrčí, trendem jsou koláče a babiččiny buchty
Jáhly dříve sloužily jako surovina pro výrobu kořalky. Lepší jsou ale v kaši, polévce nebo v jahelníku!
7. 10. 2017 04:00
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/rada-ako-sa-zbavit...
Pro milovníky orchidejí:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/rada-ako-vzdy-prin...
Další vychytávka na praní prádla:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/ocot-na-cistenie-p...
Olej, který má všestranné použití:
https://www.prozeny.cz/clanek/zazrak-za-par-korun-...
Vychytávka s droždím:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/moja-perfektna-vyc...
Mýty o třídění odpadů v domácnosti:
http://www.jakvkuchyni.cz/nejcastejsi-myty-o-tride...
Mýt či nemýt maso?
https://m.vitalia.cz/clanky/myt-nebo-nemyt-maso-to...
5. 9. 2017 22:18
6tag-1597335641111284573_2105735880.mp4
3. 9. 2017 02:36
http://bydleni.denikplus.cz/spotrebice/112-vyvaruj...
Jaké fígle použít místo žehlení:
http://bydleni.denikplus.cz/tipy-inspirace/142-jak...
Triky babiček na přípravu těst:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/triky-s-cestom-od-...
Náhrada aviváže:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/avivaze-nepouzivam...
26. 8. 2017 21:19
https://prosvet.cz/vzdycky-si-lamali-hlavu-nad-tim...
Jak zpracovat úrodu rajčat:
http://www.tastejourney.cz/2016/08/5256/
Rady, co patří a nepatří do kompostu:
https://www.prozeny.cz/clanek/zahradkari-pozor-co-...
Vše o rajčatech + související články:
https://www.akademiekvality.cz/clanek/rajcata-vype...
Jak zpracovat úrodu rajčat - poučme se u Italů:
http://www.tastejourney.cz/2016/08/5256/
Rychlé mytí oken: příloha
rychle-umyti-oken_421742785.doc
25. 8. 2017 21:10
25. 8. 2017 18:38
25. 8. 2017 18:33
25. 8. 2017 18:27
25. 8. 2017 18:25
Preji moc pekny vecer
25. 8. 2017 04:58
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/zabudnite-na-ocot-...
Nový způsob pěstování paprik:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/z-jednej-rastliny-...
Finta s pečícím papírem:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/perfektna-finta-s-...
Jak vyčistit troubu aj. rady:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/toto-vycisti-ruru-...
Trik na smažení řízků aj.:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/perfektny-trik-pri...
29. 6. 2017 03:06
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/vyuzitie-octu-v-za...
Jak uchovat ořechy:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/orechy-su-stale-dr...
21 důvodů, proč mít doma jedlou sodu:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/21-skutocne-dobryc...
Co dokáže jedlá soda:
s://farmazdravi.cz/obycejna-soda-muze-byt-vasi-zah...
Aviváž nejen na prádlo:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/netradicne-vyuziti...
Využití sody bicarbony:
https://www.babskeveci.sk/vyuzitie-sody-bikarbony/
Rady pro pěstitele rajčat:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/toto-urobte-v-juli...
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/toto-mal-vediet-ka...
37 novodobých pravidel etikety:
https://prosvet.cz/37-novodobych-pravidel-etikety-...
Využití kartáčku na zuby:
https://prosvet.cz/videla-kamaradka-pri-uklidu-zap...
Chcete mít zářivě bílé zuby?
https://prosvet.cz/chcete-mit-zarive-bile-zuby-vyz...
Přírodní hnojivo na rajčata a okurky:
https://prosvet.cz/diky-tomuto-domacimu-prirodnimu...
Údržba WC pomocí saponátu na nádobí:
https://farmazdravi.cz/udrzba-toaletni-misy-se-sap...
14. 6. 2017 12:12
http://hobby.instory.cz/1195-10-tipu-jak-vyuzit-st...
Jak a čím zahušťovat omáčky:
https://www.prostreno.cz/krok-za-krokem/clanky/222...
Jak správně vybrat meloun:
http://vychytavkov.cz/genialni-zpusob-jak-vybrat-v...
Několik způsobů využití sody:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/tuto-radu-som-pocu...
Pro šikovné ruce:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/z-garaze-vybral-st...
Jak vyrobit ze starých židlí lavičku:
http://www.kreativita.info/napady-ako-vyrobit-zo-s...
Co dokáže jedlá soda v zahradě:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/pospyte-nou-podu-p...
Triky s brambory:
https://www.prostreno.cz/krok-za-krokem/clanky/223...
Které spotřebiče nejvíce zatěžují vaši peněženku:
http://www.topky.sk/cl/13/1619185/Viete--ktore-spo...
Jak lze využít palety:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/niekolko-starych-p...
Jak udržet čistý bazén bez chemie:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/perfektny-trik-pre...
16. 5. 2017 06:23
http://hobby.instory.cz/1111-slimaci-jsou-nocni-mu...
Jak využít starý šicí stroj:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/krasne-napady-ako-...
Jak využít plastové lahve:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/plastove-flase-uz-...
Nevyhazujte zbytky z kuchyně:
http://hobby.idnes.cz/jak-vyrobit-vermikomposter-s...
Jak pečovat o rajčata:
http://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-rajcata-v-nadob...
Tajemství nejúrodnější zahrady:
http://www.kreativita.info/igor-ljadov-zahrada/
Jak a čím zahušťovat omáčky:
https://www.prostreno.cz/krok-za-krokem/clanky/222...
10. 5. 2017 08:44
Tabulka teplot cukerných rozvarů
casino casino8. 5. 2017 17:54:55 smazat
Ruční zkouška Teplota varu ºC Použití
Cukrový rozvar 102,0 – 102,7 ředění náplní a polev, punčový rozvar
Slabá nit 103,7 – 106,6 cukrové polevy, náplně, povrchová úprava ovoce
Silná nit 107,4 – 110,0 cukrové polevy, náplně, povrchová úprava ovoce
Slabý let 113,5 – 116,2 laskonky, náplně, sněhové krémy, perníkové těsto
Silný let 116,2 – 120,0 orientální cukrovinky, sněhové hmoty, náplně
Koule 121,2 – 123,7 orientální cukrovinky, cukrové konzervy, karamel
Slabý lom 128,8 – 133,7 ozdoby dortů, sněhové závoje, máčení ovoce
Silný lom 135,0 – 140,0 ozdoby dortů, cukrovinkářský průmysl
Karamel 141,2 – 150,0 karamelové ozdoby – květy, dekorační výrobky, foukaný a tažný karamel
Základ pro výrobu griliáše, jádrových past, chucení náplní a zmrzlin,
Popis přípravy ručních zkoušek:
Cukrový rozvar
Cukr s vodou promícháme a uvedeme do varu. Pro vaření použijeme nádobu, která je odolná vysokým teplotám. Během vaření omýváme stěny kotle za pomoci navlhčeného štětečku. Tím se odstraní případné nečistoty z cukru. Omýváním stěn se zabrání karamelizaci cukru i zpětné krystalizaci. Po dosažení teploty 102,0 – 102,7 °C var ihned ukončíme a sejmeme ze zdroje tepla. Takto připravený rozvar je určený k použití, popřípadě necháme vychladnout a uložíme v čistých, suchých a uzavřených nádobách.
Slabá nit a silná nit
Odvážené množství vody a cukru se uvede na teplotu 103,7 – 106,6 ºC. Vzniklý roztok odstraníme ze zdroje tepla. Praktická zkouška se provádí pomocí čisté vařečky tak, že kápneme roztok na palec. Při přiložení ukazováčku a následného oddálení vzniká nitka - jedná se o roztok uvařený na slabou nit. V případě vzniku silnější nitky nebo několika nitek, jedná se o roztok uvařený na silnou nit.
Slabý a silný let
Příprava roztoku je shodná s předešlými rozvary. Tento roztok je vařený na teplotu od 113,5 – 120,0 °C. Ruční zkoušku provádíme pomocí drátěného očka o průměru cca 8 – 10 mm. Ponořením očka do rozvaru zachytíme roztok v podobě průhledné blanky. Ihned po vyjmutí foukneme do očka. Vytvoří-li cukr jednu bublinku, jedná se o roztok vařený na slabý let. Vytvoření několika spojených bublinek v podobě řetízku, je cukr vařený na silný let.
Koule
Vaříme-li předchozí cukerný roztok dále na teplotu 121,2 – 123,7 ºC, získáme cukr vařený na kouli. Při praktické zkoušce použijeme dřevěné držadlo vařečky, které ponoříme do roztoku. Po vyjmutí se ochladí ve studené vodě a vlhkými prsty se vzorek cukru z držátka stáhne. Dá-li se vytvarovat do kuličky, je cukr uvařen na požadovaný stupeň.
Slabý a silný lom
Při teplotě 128,7 – 133,7 °C získáme cukr vařený na slabý lom. Dalším svařováním na teplotu 135,0 – 140,0 ºC získáme lom silný. Pro určení ruční zkoušky použijeme navlhčené držátko vařečky, které se namočí do rozvaru a ihned se ochladí ve studené vodě. Vzorek se z držátka stáhne a provede se zkouška. Pokud je vzorek částečně ohebný a pak teprve praská, je cukr uvařený na slabý lom. Pokud je vzorek neohebný a ihned praská, jedná se o cukr uvařen na silný lom.
Karamel
Ruční zkouška se provádí stejně jako u lomu. Získaný vzorek je křehký a ihned praská. Teplota karamelu je 141,2 – 150,0 ºC. Cukr vařený na karamel obsahuje jen nepatrné množství vody – cca 1 – 2 %. Při jeho vaření je třeba dbát na velkou opatrnost, neboť velmi snadno žloutne. Také hrozí velké riziko popálení.
19. 4. 2017 07:39
https://www.prostreno.cz/tipy-a-triky/clanky/21665...
Netradiční využití mikrovlnné trouby:
https://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/p...
A nyní docela alarmující informace o MT:
https://www.prozeny.cz/komentare/bydleni-a-zahrada...
Jak zachránit uvadající pokojové květiny:
http://www.kreativita.info/3-ingrediencie-na-zvadn...
Jak vyčistit pračku:
http://living.iprima.cz/bydleni/uz-jste-nekdy-cist...
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/triky-s-maslom-kto...
Předchozí 1 2 3 4 … 12 Další