Černý bez je oblíbený aromatický a léčivý keř. V kuchyni používáme bílé květy i tmavé bobule (bezinky). Keře černého bezu rostou ve volné přírodě i na venkovských zahradách. Květy sbíráme co nejdříve po rozkvětu.
Využití květů je široké - uplatní se ve sladké i slané kuchyni a nejoblíbenější je zpracování do sirupů a limonád. Nasbírat květy je velmi jednoduché. Vybíráme pouze zdravé (nesmí odkvétat nebo být napadené mšicemi), na sběr si vezmeme nůžky. Květy černého bezu rovnáme do košíků nebo do plastových nádob. Hned po příchodu domů je zpracujeme. Jednoduché je sušení, ale máme pro vás i další možnosti.
Bezový sirup je osvěžující, chutný a využívá příjemnou vůni žlutobílých kvítků. Receptů na sirupy je mnoho, některé připravujeme zatepla, jiné zastudena. Tento recept počítá s vařením, ale také se připravuje bezový sirup zastudena.
Vůně bezových květů se výborně doplňuje s citrónem. Podívejte se, jak připravit muffiny s bezovým květem. Na jejich přípravu budete potřebovat citrón a několik bezových květů, vůně muffinů je příjemná.
Cheesecaky jsou oblíbenou dobrotou sladké kuchyně. Některé se připravují bez pečení a to se nám právě líbí. Do krému na tento cheesecake patří smetana, do ní už večer před přípravou moučníku dáme květy černého bezu, aby jí předaly svou vůni a chuť.
Bezová limonáda byla hitem našich maminek a babiček. Tehdy za okny stávaly velké sklenice, ve kterých vznikala na sluníčku. Postup není vůbec složitý. Nasbírané květy krátce opláchneme a dáme společně s cukrem do nádoby. Přidáme citrón a trochu octa. Po několika dnech je perlivá limonáda hotová.
Stačí několik květenství černého bezu, ze kterých odstřihneme drobné kvítky. Přidáme k nim cukrový sirup a citrónovou šťávu. Vše důkladně rozmixujeme a doplníme hustým krémovým jogurtem. Směsí naplníme nanukové formičky a necháme zmrazit.
Naše babičky z květů černého bezu uměly různé dobroty. Příkladem jsou placičky ochucené česnekem a libečkem. Těstíček na obalování květů černého bezu je více, do tohoto budete potřebovat kefír, hladkou mouku a prášek do pečiva. Placičky smažíme pozvolna, do zlatavé barvy.
Květy černého bezu lze přidávat také do moučníků pečených v troubě. Jednoduchá bezová buchta nejenže po bezu voní, ale kvítky jsou v ní i vidět. Na nakypření budete potřebovat prášek do pečiva. Upečená buchta má hezky zlatavou barvu.
Komentáře