KOŘENÍ, a RYZEC PEPRNÝ
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Jajajajaapaja, před 36 minutami
„Mleté maso “ Veruncicka, před 20 hodinami
„Přání a gratulace“ mika59, před 22 hodinami
Poslední příspěvky
„tara23: já do nich přidávám badyán, skořici, hřebíček ,…“ Jajajajaapaja, před 26 minutami
„Zdravím dievčatá. U mňa dnes na terase neskorý obed z HF,…“ Julia Oskerova, před 2 hodinami
„Jajajajaapaja: někde jsem četla, že když se mixují seřídnou…“ tara23, před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
14. 9. 2010 14:25
13. 8. 2010 06:15
12. 8. 2010 10:37
Jsou i takové, které nejsou pro svou palčivost jedlé.
12. 8. 2010 06:37
11. 8. 2010 09:14
http://burle.blog.cz/1006/holubinky-povidani-struc...
Simi u holubinek se fakt nedá nic zvorat
11. 8. 2010 09:07
11. 8. 2010 08:47
Ono to je jako olivy a jiné zprvu nám nechutnající jídla a suroviny, než si člověk naučí a pak neví kdy přestat. Je však brát mladé plodnice, jak je v tvém článku. Na to jsem zapoměl. Když jsem to poprvé udělal na chatě, zprvu ochutnali pouze odvážlivci. Dnes to nosí z lesa všichni a pak při pivečku , které pak chutmá. HI HI.
Rád bych ještě dodal, že jsem jedl i ryzce kvašené (v Rusku), také mi chutnali a mám recept, zatím jsem nedělal.
Podobné je to s holubinkami, kterých se lidé bojí, ale žádná holubinka není jedovatá a snadno se poznají. Některé jsou kvalitnější , některé méně, ale všechny dobré a když houby nerostou, většinou holubinka nezklame.
11. 8. 2010 07:43
Jako důkaz nejednotnosti názorů a fakt, že jsem ještě tady, neb jedlý je, ale musí se dávat bacha je http://hobby.idnes.cz/ryzec-peprny-lactarius-piper...
http://botany.cz/cs/lactarius-piperatus/
11. 8. 2010 07:24
Koření, jak jsem psal, vypadá směs složitě, ale lze používat jen takové jak děláme běžný guláš. Já tam psal toto, protože jej kupiji přez internet (výhodně) a je opravdu dobré. Kupuju tam i jiné druhy.
RYZCE.- Je jich více. Např.Syrovinka, ry.pravý(se nazelenalým kruhem na plodnici) atd. Různě se upravují. Jeden který u nás roste hojně je také jedlý " Ryzec peprný". U nás se sbírá málo. MY ano. !! Je opravdu dost peprný a tím se zdá nejedlý. OMYL. v Rumunsku, Rusku, ale i jinde je ceněný více než HŘIB. Já ho tam ochutnal a je to nezapomenutelná chuťovka. Není to k nacpání, ale osmažený na oleji/dost/, osolený je to vychytávka k pivu. Dá se opéci i na ohni, nebo jen tak nasucho na plátech. Trpkost NENÍ JEDOVATOST. Pozor. Ještě je podobný tomuto. "Ryzec plstnatý"- ten není dobrý.FOTO
1.Obchod kde kupuji koření
2 a 3. Ryzec peprný.