Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fígle, finty, tipy a triky

Na podzim se k nám rády stěhují myši, ale jde o nezvané návštěvníky:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/rada-ako-sa-zbavit...
Pro milovníky orchidejí:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/rada-ako-vzdy-prin...
Další vychytávka na praní prádla:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/ocot-na-cistenie-p...
Olej, který má všestranné použití:
https://www.prozeny.cz/clanek/zazrak-za-par-korun-...
Vychytávka s droždím:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/moja-perfektna-vyc...
Mýty o třídění odpadů v domácnosti:
http://www.jakvkuchyni.cz/nejcastejsi-myty-o-tride...
Mýt či nemýt maso?
https://m.vitalia.cz/clanky/myt-nebo-nemyt-maso-to...

Nevšední a efektní zdobení perníčku a různého cukroví :-):yes:

Vyvarujte se chyb, kterými si ničíte domácí spotřebiče, aniž o tom víte:
http://bydleni.denikplus.cz/spotrebice/112-vyvaruj...
Jaké fígle použít místo žehlení:
http://bydleni.denikplus.cz/tipy-inspirace/142-jak...
Triky babiček na přípravu těst:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/triky-s-cestom-od-...
Náhrada aviváže:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/avivaze-nepouzivam...

Jak správně vybrat meloun:
https://prosvet.cz/vzdycky-si-lamali-hlavu-nad-tim...
Jak zpracovat úrodu rajčat:
http://www.tastejourney.cz/2016/08/5256/
Rady, co patří a nepatří do kompostu:
https://www.prozeny.cz/clanek/zahradkari-pozor-co-...
Vše o rajčatech + související články:
https://www.akademiekvality.cz/clanek/rajcata-vype...
Jak zpracovat úrodu rajčat - poučme se u Italů:
http://www.tastejourney.cz/2016/08/5256/
Rychlé mytí oken: příloha

jemmy: Moc děkuji, už jsem měla dotazy na užívání v soukromých zprávách, tak tuto odpověď pro děvčata přesunu ještě do druhé rubriky. Ať vyšetření dobře dopadne :-K

yanull: Zde pisu,jak se tyto seminka daji pouzit.Rano date do sklenicky asi tak deset gramu seminek ,do 100ml.Az nabobtnaji,pridate stavu z citronu a dveste ml vlazne vody.Nemusite mixovat da se to vypit tak.Hlavne to musite vypit na lacny zaludek.Vyzkousete ,funguje to

jemmy: Jeste jsem zapomela dodat,ze ty kila jsem nezhubla ,ale jen kilo.Asi to byla nejaka reakce na ty seminka.Ale objednala jsem se na endokrinologii a necham si zkontrolovat stitnou zlazu.Mame to v rodine a tam je asi ten problem,ze kila litaji,pomerne v kratkem casu nahoru a dolu.Ale zatim jsem rada,ze to jedno kilo zustava dole:-8

jemmy: Pisu to podruhe proto,ze snad ,kdyz to budou druzi cist,tak si to najdou a mohou to vyzkouset:-K

yanull: Jsem vam nesmirne vdecna .Ponevadz si pekne procitam vse co je zde od vas,jsem si tam nasla rano na lacny zaludek,pit chia seminka s citronem.Dneska je to tyden ,co tyto seminka piji a zhubla jsem jiz kilo a citim se moc dobre.Kazdy den kdyz mam chvilku pro sebe se kouknu,co jste poslala noveho.Velmi rada si vse procitam.
Preji moc pekny vecer:-K

12 triků s octem v zahradě:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/vyuzitie-octu-v-za...
Jak uchovat ořechy:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/orechy-su-stale-dr...
21 důvodů, proč mít doma jedlou sodu:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/21-skutocne-dobryc...
Co dokáže jedlá soda:
s://farmazdravi.cz/obycejna-soda-muze-byt-vasi-zah...
Aviváž nejen na prádlo:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/netradicne-vyuziti...
Využití sody bicarbony:
https://www.babskeveci.sk/vyuzitie-sody-bikarbony/
Rady pro pěstitele rajčat:
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/toto-urobte-v-juli...
http://tojenapad.dobrenoviny.sk/toto-mal-vediet-ka...
37 novodobých pravidel etikety:
https://prosvet.cz/37-novodobych-pravidel-etikety-...
Využití kartáčku na zuby:
https://prosvet.cz/videla-kamaradka-pri-uklidu-zap...
Chcete mít zářivě bílé zuby?
https://prosvet.cz/chcete-mit-zarive-bile-zuby-vyz...
Přírodní hnojivo na rajčata a okurky:
https://prosvet.cz/diky-tomuto-domacimu-prirodnimu...
Údržba WC pomocí saponátu na nádobí:
https://farmazdravi.cz/udrzba-toaletni-misy-se-sap...

Tato tabulka exituje jako samostatné fórum, ale aby nezapadla, přidávám ji také do této rubriky.

Tabulka teplot cukerných rozvarů
casino casino8. 5. 2017 17:54:55 smazat
Ruční zkouška Teplota varu ºC Použití
Cukrový rozvar 102,0 – 102,7 ředění náplní a polev, punčový rozvar
Slabá nit 103,7 – 106,6 cukrové polevy, náplně, povrchová úprava ovoce
Silná nit 107,4 – 110,0 cukrové polevy, náplně, povrchová úprava ovoce
Slabý let 113,5 – 116,2 laskonky, náplně, sněhové krémy, perníkové těsto
Silný let 116,2 – 120,0 orientální cukrovinky, sněhové hmoty, náplně
Koule 121,2 – 123,7 orientální cukrovinky, cukrové konzervy, karamel
Slabý lom 128,8 – 133,7 ozdoby dortů, sněhové závoje, máčení ovoce
Silný lom 135,0 – 140,0 ozdoby dortů, cukrovinkářský průmysl
Karamel 141,2 – 150,0 karamelové ozdoby – květy, dekorační výrobky, foukaný a tažný karamel
Základ pro výrobu griliáše, jádrových past, chucení náplní a zmrzlin,

Popis přípravy ručních zkoušek:

Cukrový rozvar
Cukr s vodou promícháme a uvedeme do varu. Pro vaření použijeme nádobu, která je odolná vysokým teplotám. Během vaření omýváme stěny kotle za pomoci navlhčeného štětečku. Tím se odstraní případné nečistoty z cukru. Omýváním stěn se zabrání karamelizaci cukru i zpětné krystalizaci. Po dosažení teploty 102,0 – 102,7 °C var ihned ukončíme a sejmeme ze zdroje tepla. Takto připravený rozvar je určený k použití, popřípadě necháme vychladnout a uložíme v čistých, suchých a uzavřených nádobách.

Slabá nit a silná nit
Odvážené množství vody a cukru se uvede na teplotu 103,7 – 106,6 ºC. Vzniklý roztok odstraníme ze zdroje tepla. Praktická zkouška se provádí pomocí čisté vařečky tak, že kápneme roztok na palec. Při přiložení ukazováčku a následného oddálení vzniká nitka - jedná se o roztok uvařený na slabou nit. V případě vzniku silnější nitky nebo několika nitek, jedná se o roztok uvařený na silnou nit.

Slabý a silný let
Příprava roztoku je shodná s předešlými rozvary. Tento roztok je vařený na teplotu od 113,5 – 120,0 °C. Ruční zkoušku provádíme pomocí drátěného očka o průměru cca 8 – 10 mm. Ponořením očka do rozvaru zachytíme roztok v podobě průhledné blanky. Ihned po vyjmutí foukneme do očka. Vytvoří-li cukr jednu bublinku, jedná se o roztok vařený na slabý let. Vytvoření několika spojených bublinek v podobě řetízku, je cukr vařený na silný let.

Koule
Vaříme-li předchozí cukerný roztok dále na teplotu 121,2 – 123,7 ºC, získáme cukr vařený na kouli. Při praktické zkoušce použijeme dřevěné držadlo vařečky, které ponoříme do roztoku. Po vyjmutí se ochladí ve studené vodě a vlhkými prsty se vzorek cukru z držátka stáhne. Dá-li se vytvarovat do kuličky, je cukr uvařen na požadovaný stupeň.

Slabý a silný lom
Při teplotě 128,7 – 133,7 °C získáme cukr vařený na slabý lom. Dalším svařováním na teplotu 135,0 – 140,0 ºC získáme lom silný. Pro určení ruční zkoušky použijeme navlhčené držátko vařečky, které se namočí do rozvaru a ihned se ochladí ve studené vodě. Vzorek se z držátka stáhne a provede se zkouška. Pokud je vzorek částečně ohebný a pak teprve praská, je cukr uvařený na slabý lom. Pokud je vzorek neohebný a ihned praská, jedná se o cukr uvařen na silný lom.

Karamel
Ruční zkouška se provádí stejně jako u lomu. Získaný vzorek je křehký a ihned praská. Teplota karamelu je 141,2 – 150,0 ºC. Cukr vařený na karamel obsahuje jen nepatrné množství vody – cca 1 – 2 %. Při jeho vaření je třeba dbát na velkou opatrnost, neboť velmi snadno žloutne. Také hrozí velké riziko popálení.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ Simona Skolakova, před 2 hodinami

„RADY PRO ZDRAVÍ “ MissMaruska, 30. 4. 2024 09:46

„Přání a gratulace“ Nadja, 27. 4. 2024 13:22

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více