Rýže
24. 12. 2008 Vaření
Rýže je obilovina, vyšlechtěná z travin podobně jako pšenice, žito nebo proso. Pěstovat se začala asi 4000 let před Kristem v oblastí jihovýchodní Asie. V Číně se pěstuje již asi 5000 let.
Do západní Asie přivezli rýži vojáci Alexandra Velikého a v době starověkého Říma se rýže rozšířila až do středomoří a severní Afriky. Největších výnosů však vždy měla rýže v Číně a v Indii a tak je východní Asie stala největším producentem této potraviny.
V Číně byla také vyvinuta metoda pěstování rýže v uměle zaplavovaných nádržích se složitým systémem zavodňovacích kanálů.
Do Ameriky přivezli rýži v 16. století evropští přistěhovalci a později se tam dostala také rýže spolu s africkými otroky. K největšímu rozmachu v pěstování rýže v Americe došlo po válce Severu a Jihu.
Rýže se stala jedou z nejrozšířenějších potravin, na které je životně závislá zhruba polovina lidské populace. Rýže je hlavní potravinou zejména v Asii a v Africe.
Rýže je bohatým zdrojem komplexních sacharidů a neobsahuje žádné tuky. Za to obsahuje velké množství vitaminů B a vlákniny. Ačkoliv rýže má i větší množství bílkovin, nejsou plnohodnotné, jelikož neobsahují všechny potřebné aminokyseliny.
Rýže obsahuje mimo jiné i minerální látky, ale jejich obsah v jídle závisí na jejím zpracování.
U obyvatel Ameriky a Evropy si však tak velkou oblibu nezískala z důvodu dostupnosti jiných obilovin a masa.
Rýže je velmi důležitou obchodní komoditou a vývoj cen rýže má značný vliv na světovou ekonomiku.
V současné době je známo téměř 8000 různých druhů rýže. Mezi nejznámější patří tyto:
1. rýže parboiled - Nerozvařuje se a zůstává sypká. Má vyšší obsah vitaminů a minerálů oproti běžné rýži.
2. rýže indiánská
3. rýže dlouhozrnná - Je nejoblíbenějším druhem rýže. Je vhodná především jako rýže přílohová
4. rýže kulatozrnná
5. rýže jasmínová - Thajská rýže a s vůní jasmínu...
6. rýže basmati - Se zvláštní chutí a aroma je považována za nejkvalitnější druh rýže.

Existuje také nepřeberné množství způsobů přípravy rýže, z nichž mnohé jsou považovány za typická národní jídla, jako například indický způsob kari nebo japonské suši.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)