Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka

yanull yanull
Vánočka

Vánočka je sladký druh pečiva z kynutého, ale někdy i jiného těsta, který nechybí na žádném vánočním stole. Do těsta se přidávají rozinky a ořechy, vánočky se zdobí mandlemi. Je to jistá prestiž, aby se hospodyňkám vánočka povedla, aby se nerozjela a aby ji upletly z co nejvíce pramenů. Z historie víme, že toto pečivo bylo součástí mnoha rituálů, a dávalo se i jako dárek koledníkům a služebníkům. Tradice pečení je živá i v tomto století, vánočky lze péci i koupit po celý rok, ale ubírá jim to punc vánočního pečiva. Průmyslově pečené vánočky jsou označeny jako jemné pečivo.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Amarant

Amarant neboli laskavec je prastará plodina. Jedná se o jednoletou teplomilnou rostlinu, která se v… Číst dál

Amarant

Amaretto

Amaretto je italský likér, ochucený mandlemi. Setkáme se s ním ve více variantách, bohužel ne… Číst dál

Amur

Amur je kaprovitá ryba, u nás nepůvodního druhu. Byla k nám dovezena z důvodu rostlinožravosti, za… Číst dál

Ananas

Ananas je oblíbené tropické ovoce, které konzumujeme v čerstvém stavu, kompotované, nebo ve formě… Číst dál

Ananas

Ančovičky

Ančovičky jsou vžitým termínem pro sardelky, to znamená mořské rybky, které dorůstají délky 10 - 15… Číst dál

Ančovičky

Angrešt

Srstka angrešt nebo srstka obecná je oblíbený zahradní keř, známý pod názvem angrešt. Od tohoto… Číst dál

Angrešt

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Espuma

Slovo espuma lze zjednodušeně přeložit jako pěna. Je podobná známé mouse pěně, využívá však méně… Číst dál

Espuma