Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo sekundárním kvašením vína nebo moštu, skladuje se v lahvích, s korkovým nebo plastovým uzávěrem. Sekty se rozdělují podle obsahu cukru. Brut nature (přírodně tvrdý, pod 3 g cukru na litr), extra brut (zvláště tvrdý, 0 - 6 g/l), brut (tvrdý, do 15 g/l), extra dry (zvláště suchý, 12 - 20 g/l), sec (suchý, 17 - 35 g/l), demi-sec (polosuchý, 33 - 50 g/l), doux (sladký, nad 50 g/l). U nás je nejznámější a nejprodávanější značkou Bohemia Sekt.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Věneček

Věneček je zákusek, který nesmí chybět v žádné cukrárně. Základem je korpus z odpalovaného těsta,… Číst dál

Věneček

Vepřová hlava

Vepřová hlava má různá využití. Lze ji uvařit a podávat jako ovar s hořčicí a křenem, při… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta patří mezi oblíbené kusy masa. Kromě tukového okraje se jedná o maso libové, často… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřové karé

Vepřové karé je vepřová pečeně bez kosti. Vepřová pečeně s kostí je kotleta. V tomto se tyto části… Číst dál

Vepřové karé

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Větrník

Náš český větrník je obdobou francouzského profiterole, česky profiterolky. Jedná se o francouzský… Číst dál

Větrník

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Pickles

Pickles je krátce zkvašená zelenina. Může být jednodruhová, ale častěji se používá více druhů. Ke… Číst dál

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více