U nás se vaří frankfurtská polévka s přídavkem vařených krupek - lámanky s trochou vody, ve kterém se krupky vařily Uklidňuje žaludek. Je velmi sytá, k večeři výborná.
Bramboráky dělám klasicky, vodu z nich sliju, a aby těsto nezmodralo a nesáklo tuk při smažení, přidám horké mléko, ale jen trochu, aby těsto nebylo řídké. Před litím na pánev s rozpáleným sádlem, nebo tzv. 100% tukem, vždy těsto promíchám - stáním řídne a já dělám větší várku. 😊 Když mám zbytek uzeného (bůček), přidám nadrobno nasekaný. Z jiných uzenin, šunky, salámů apod. to není tak voňavé a chutné. 😉
Nakrájím na čtvrtky i malé hlávky bílého nebo červeného zelí,nyní vykrojím košťál (je míň odpadu, než když ho vykrajujete z půlených hlávek) a pak zelí "krouhám" nožem od strany naproti košťálu, dílky jsou pak kratší než zde ve videu. Když krouhám zelí na nakládání, na jemno naplátkuji i košťál, v kyselém zelí mi velmi chutná a v zelném salátu s křenem je ňam.
Jj, hrnec páně Papina je super vynález, mívala jsem 2 maďarské hliníkové /svatební dary v r. 1975, po letech skončily na vaření masa pro psíky/, pak vyšší smaltovaný od BELIS Č. Budějovice - byl moc fajn, ale asi po 10 letech už byl smalt lehce poškrabaný, proto jsem používala právě na zavařovaní ovoce i zeleniny. Teď mám asi 12 let dva 5-l, nerez, každý s jiným systémem uzavírání, jeden má i skleněnou poklici, oba jsou super. Nejen že v nich zavařuji, ale vařím komplet vše, hlavně z české kuchyně, svíčková nemá chybu i zvěřina je výborná, vývary super. Jsem babi 70 +, ale takových vynálezů se nebojím, osvědčily se mi. Mám i el. zavařovací hrnec, ale pro menší množství suroviny k zavaření je papiňák ideální. A ještě moc děkuji všem, co se podělili o zkušenosti se zavářením v mikrovlnce, musím vyzkoušet.
U nás se pokrmu "Slepé myši" říkalo "Holé myši".. Je to rychlé, zdravé, levné a moc chutné jídlo !! Nejlepší bývalo z maličkých brambůrek, které se vytřídily po sklizni.
Jde to i z brambor vařených ve slupce, tj. těsto jako na brambor, knedlíky. Náplň i z hlívy, nebo směsi čerstvých hub, orestovaných a zchladlých, dobré i se zbytky jiných mas
Vendy