Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žampionové bramboráky: Netradiční varianta české klasiky překvapí jemnou chutí. Houby je ale třeba předem upravit
Zdroj: Toprecepty, Lenunka

Dostali jste chuť na trochu pozměněné bramboráky? Co třeba houbové, které dodají pokrmu trochu jinou vůni? A nemusí to být rovnou hříbky. Když nemáte k dispozici jiné houby, jsou dobrou volbou i žampiony.

Nejlepší bramboráky

Bramboráky patří mezi naše tradiční jídla. Různé oblasti pro ně mívají někdy i hodně zajímavé názvy, jako třeba cmunda, bandorák, kocour, kramflek, a můžeme najít i řadu dalších. Někdy se liší i obsaženými surovinami.

Někde se přidává cibule, jinde je to uzené maso a zelí. Základem ale bývají brambory varného typu C nebo B. Nastrouhané a vymačkané brambory pak kombinujeme s vejcem, moukou a kořením v podobě majoránky, pepře, kmínu, většinou nechybí ani česnek.

Každý ocení jinou variantu. Někdo má rád pořádně křupavé. Ideálně by měly být připravené na sádle, křupavosti pomůže strouhanka. 

Bramboráky s houbami

Bramboráky připravujeme v nejrůznějších variantách, a tak není divu, že se někdy objevují i ty houbové. Možná máme ještě ve sklenici usušené houby z lesa. Pak je rozdrobíme, namočíme a tepelně upravíme

Když ale nemáme hřibovité houby, tak dobře poslouží i žampiony. Ty nastrouháme nebo nasekáme najemno, a pak je vydusíme. Zbavíme se tak vody, která by vadila při smažení.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Žampionové bramboráky

Na přípravu budete potřebovat: 8 středních brambor, 2 větší žampiony (nebo 4 menší), širší plátek špeku (asi 1 cm), špetku mletého kmínu, majoránku, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 4 lžíce hladké mouky na zahuštění a olej/sádlo na smažení.

Jak na to? Nejprve nastrouhejte žampiony na jemném struhadle. Špek nakrájejte na kostičky, dejte ho do pánve, nechte ho rozškvařit, přidejte žampiony a duste, aby se vypařila voda. Přidejte kmín.

Připravte si bramborákové těsto tak, že nastrouháte brambory. Nechte je chvilinku odstát, vymačkejte z nich vodu. Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, k tomu rozklepněte vejce, směs osolte, opepřete, přidejte majoránku a podušené houby i se špekem. Vše zahustěte moukou.

Rozpalte pánev s tukem. Nabírejte těsto a na pánvi z něj udělejte tenčí placičku. Osmažte z obou stran a hotové dávejte na ubrousek. K houbovým bramborákům se hodí zeleninové saláty, čerstvá zelenina, zelí.

Náš tip: Připravte si křupavé bramboráky podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více