Žampionové bramboráky: Netradiční varianta české klasiky překvapí jemnou chutí. Houby je ale třeba předem upravit
27. 2. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na trochu pozměněné bramboráky? Co třeba houbové, které dodají pokrmu trochu jinou vůni? A nemusí to být rovnou hříbky. Když nemáte k dispozici jiné houby, jsou dobrou volbou i žampiony.
Nejlepší bramboráky
Bramboráky patří mezi naše tradiční jídla. Různé oblasti pro ně mívají někdy i hodně zajímavé názvy, jako třeba cmunda, bandorák, kocour, kramflek, a můžeme najít i řadu dalších. Někdy se liší i obsaženými surovinami.
Někde se přidává cibule, jinde je to uzené maso a zelí. Základem ale bývají brambory varného typu C nebo B. Nastrouhané a vymačkané brambory pak kombinujeme s vejcem, moukou a kořením v podobě majoránky, pepře, kmínu, většinou nechybí ani česnek.
Každý ocení jinou variantu. Někdo má rád pořádně křupavé. Ideálně by měly být připravené na sádle, křupavosti pomůže strouhanka.
Mohlo by vás zajímat
Bramboráky s houbami
Bramboráky připravujeme v nejrůznějších variantách, a tak není divu, že se někdy objevují i ty houbové. Možná máme ještě ve sklenici usušené houby z lesa. Pak je rozdrobíme, namočíme a tepelně upravíme.
Když ale nemáme hřibovité houby, tak dobře poslouží i žampiony. Ty nastrouháme nebo nasekáme najemno, a pak je vydusíme. Zbavíme se tak vody, která by vadila při smažení.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Žampionové bramboráky
Na přípravu budete potřebovat: 8 středních brambor, 2 větší žampiony (nebo 4 menší), širší plátek špeku (asi 1 cm), špetku mletého kmínu, majoránku, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 4 lžíce hladké mouky na zahuštění a olej/sádlo na smažení.
Jak na to? Nejprve nastrouhejte žampiony na jemném struhadle. Špek nakrájejte na kostičky, dejte ho do pánve, nechte ho rozškvařit, přidejte žampiony a duste, aby se vypařila voda. Přidejte kmín.
Připravte si bramborákové těsto tak, že nastrouháte brambory. Nechte je chvilinku odstát, vymačkejte z nich vodu. Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, k tomu rozklepněte vejce, směs osolte, opepřete, přidejte majoránku a podušené houby i se špekem. Vše zahustěte moukou.
Rozpalte pánev s tukem. Nabírejte těsto a na pánvi z něj udělejte tenčí placičku. Osmažte z obou stran a hotové dávejte na ubrousek. K houbovým bramborákům se hodí zeleninové saláty, čerstvá zelenina, zelí.
Náš tip: Připravte si křupavé bramboráky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pro žampiony nemusíme chodit do lesa, ale stačí vyrazit na nákup. Možná řešíme dilema - loupat či neloupat jejich hlavičky?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 11 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 21 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Jak dlouhou tepelnou úpravu potřebují žampiony? Výborně chutnají dušené, smažené nebo vařené
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci