Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I když to tak možná zprvu nevypadá, není krájení hlávkového zelí nic těžkého. Připravíte si větší prkénko, ostý nůž, hlávky zelí a můžete začít. S námi se to jistě podaří!

Zelí je oblíbenou zeleninou našich domácností a nabízí se nám mnoho chutných variant zpracování - ať už použijeme zelí syrové, vařené či kysané. Pokaždé je ale důležité nejprve hlávky dobře nakrájet.

Příprava

  • Při nákupu zelí vybíráme pevné zdravé hlávky. Neměly by být hodně poškozené, oschlé nebo se stopami hniloby (plísní).
  • Z hlávky odstraníme okrajové a zavadlé listy. Obvykle by mělo stačit odstranit jednu vrstvu.
  • Připravíme si velké prkénko a větší ostrý nůž.

Jak krájet zelí

  • Čistou hlávku položíme na prkénko a rozřízneme ji na poloviny. Velké hlávky zelí rozkrojíme na čtvrtiny - každou polovinu uložíme řeznou stranou na prkýnko a znovu rozřízneme napůl.
  • Teprve pak vykrojíme košťály. Z malých hlávek to jde i špičkou nože (viz video), velké čtvrtky hlávek před vykrojením pevně uložíme na prkénko a pak košťál podélným řezem vykrojíme.
  • Ostrým nožem krájíme z hlávek tenké plátky, které se rozpadnou na dlouhé a tenké nudličky.

Několik tipů ke krájení zelí

  • Vykrojené košťály obvykle vyhodíme. Můžeme je nejprve použít na vyvaření do zeleninového vývaru (a pak uložit na kompost nebo vyhodit), nebo je syrové dát jako pochoutku domácím mazlíčkům.
  • Občas krájíme opravdu velikou hlávku. Po vykrojení košťálu pak každou čtvrtku rozdělíme na menší díly tak, že vyloupneme kus listové části. Tím čtvrtku hlávky rozdělíme na dva menší díly, se kterými se lépe pracuje.
  • Pokud potřebujeme jen část hlávky, zbylé kusy uložíme do ledničky.
  • Při zpracování většího množství zelí můžeme použít kuchyňský robot nebo krouhač, nebo rovnou již koupit nakrouhané zelí.

Zelí je nedílnou součastí mnoha oblíbených pokrmů, které připravíme podle osvědčených receptů našich čtenářů.

Komentáře

VendaS: díky :-) způsobů krájení je mnoho, často se liší rodinu od rodiny...

Nakrájím na čtvrtky i malé hlávky bílého nebo červeného zelí,nyní vykrojím košťál (je míň odpadu, než když ho vykrajujete z půlených hlávek) a pak zelí "krouhám" nožem od strany naproti košťálu, dílky jsou pak kratší než zde ve videu. Když krouhám zelí na nakládání, na jemno naplátkuji i košťál, v kyselém zelí mi velmi chutná a v zelném salátu s křenem je ňam. ;-)

Kdybyste nesmyslně na začátku nevykrojili košťál, tak se vám to nebude při krájení rozpadat.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky