Jak snadno a poměrně rychle nakrájet hlávku zelí. Po zhlédnutí názorného videa si s pevnými hlávkami snadno poradíte
I když to tak možná zprvu nevypadá, není krájení hlávkového zelí nic těžkého. Připravíte si větší prkénko, ostý nůž, hlávky zelí a můžete začít. S námi se to jistě podaří!
Zelí je oblíbenou zeleninou našich domácností a nabízí se nám mnoho chutných variant zpracování - ať už použijeme zelí syrové, vařené či kysané. Pokaždé je ale důležité nejprve hlávky dobře nakrájet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava
- Při nákupu zelí vybíráme pevné zdravé hlávky. Neměly by být hodně poškozené, oschlé nebo se stopami hniloby (plísní).
- Z hlávky odstraníme okrajové a zavadlé listy. Obvykle by mělo stačit odstranit jednu vrstvu.
- Připravíme si velké prkénko a větší ostrý nůž.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak krájet zelí
- Čistou hlávku položíme na prkénko a rozřízneme ji na poloviny. Velké hlávky zelí rozkrojíme na čtvrtiny - každou polovinu uložíme řeznou stranou na prkýnko a znovu rozřízneme napůl.
- Teprve pak vykrojíme košťály. Z malých hlávek to jde i špičkou nože (viz video), velké čtvrtky hlávek před vykrojením pevně uložíme na prkénko a pak košťál podélným řezem vykrojíme.
- Ostrým nožem krájíme z hlávek tenké plátky, které se rozpadnou na dlouhé a tenké nudličky.
Několik tipů ke krájení zelí
- Vykrojené košťály obvykle vyhodíme. Můžeme je nejprve použít na vyvaření do zeleninového vývaru (a pak uložit na kompost nebo vyhodit), nebo je syrové dát jako pochoutku domácím mazlíčkům.
- Občas krájíme opravdu velikou hlávku. Po vykrojení košťálu pak každou čtvrtku rozdělíme na menší díly tak, že vyloupneme kus listové části. Tím čtvrtku hlávky rozdělíme na dva menší díly, se kterými se lépe pracuje.
- Pokud potřebujeme jen část hlávky, zbylé kusy uložíme do ledničky.
- Při zpracování většího množství zelí můžeme použít kuchyňský robot nebo krouhač, nebo rovnou již koupit nakrouhané zelí.
Zelí je nedílnou součastí mnoha oblíbených pokrmů, které připravíme podle osvědčených receptů našich čtenářů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Kysané zelí je skvělý zdroj vitaminu C po celou zimu. Poradíme, jak ho vyrobit doma
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Komentáře
13. 9. 2023 08:18
30. 8. 2023 08:37
30. 8. 2023 06:28