Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slepé myši: Na jednoduchou regionální specialitu z Vysočiny stačí jen brambory a česnek, hravě ji zvládne i kuchařský začátečník
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte rádi obyčejná jídla, která jsou hotová za pár minut? V tom případě, pro vás budou slepé myši to pravé. Jde totiž o obyčejné pečené brambory. Výborné jsou se sklenicí kysaného mléka a samozřejmě se hodí i jako příloha. 

Specialita z Vysočiny

Pečené brambory zná každý, jen málokdo ale ví, že se jim říká také slepé nebo pečené myši. Pod tímto názvem jsou známé hlavně na Vysočině. V tomto chudém kraji byly brambory hlavní složkou jídelníčku místních lidí. Není divu, že se je snažili přetvořit do co nejchutnější podoby, aby nemuseli stále jíst jen ty vařené. K místním specialitám patří různé bramborové placky, bramboráky nebo škubánky. Brambory se tu pěstují hojně stále a na podzim se zde dokonce pořádají i slavnosti na počest této plodiny, která v minulosti zachránila spoustu lidí od hladomoru. 

Brambory pečené nasucho

Specialita slepé myši je důkazem toho, že ty nejobyčejnější věci mohou chutnat přímo báječně. Brambory nakrájené na plátky nebo na kostičky se vždy pekly na plechu jen tak nasucho. Vylepšením pak bylo po upečení přidat trochu sádla, pokud bylo zrovna k dispozici, nebo dokonce másla. Na dochucení stačil jen česnek – a chudé, přitom i tak vynikající, jídlo bylo na světě. 

Pečeným bramborám se na některých místech rovněž říká pečánky nebo pečáky, ty se ale často rovnou pečou na tuku. Jak pokrm ke svému názvu slepé myši přišel, sice není známo, zajímavostí však je, že třeba na Valašsku se slepé myši říká palačinkám zapečeným s tvarohovou nádivkou.

Jak připravit slepé myši?

Půvab pokrmu spočívá v pečení brambor nasucho, což jim dodává speciální chuť a křupavost. A protože brambory jsou v této specialitě základem, je dobré dát si na jejich výběru záležet. Nejvhodnější jsou salátové brambory typu A, které jsou méně škrobnaté, pevnější a při pečení se nerozpadnou. Klidně ale můžete použít klasické přílohové, typ B. Pokud mají brambory hezkou slupku, není nutné ji loupat. Upečené ve slupce budou navíc mít výraznější bramborovou chuť a také se budou lépe vyjímat na talíři. A jak tedy slepé myši udělat?

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 4–5 stroužků česneku, 100 g másla nebo sádla (případně olivového oleje pro dietnější verzi) a asi 6 g soli nebo podle chuti. 

  1. Brambory omyjte, případně oloupejte a nakrájejte podélně na čtvrtiny. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova a do změknutí. 
  2. Mezitím si utřete česnek se solí a dejte do mísy společně s máslem nebo sádlem. Poté přisypejte do mísy upečené brambory a dobře promíchejte, aby se brambory důkladně obalily tukem a česnekem. 
  3. Hotový pokrm podávejte buď samotný se sklenicí mléka nebo podmáslí, dobře se k němu hodí i zelný salát. Brambory můžete pro vylepšení posypat i strouhaným sýrem. Na ozdobu si hodí rovněž čerstvé bylinky. 

Náš tip: Máte rádi pečené brambory a chcete, aby byly ještě křupavější? Zkuste je před pečením obalit ve strouhance. Strouhankové brambory si můžete připravit podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

VendaS VendaS

19. 4. 2023 20:34

U nás se pokrmu "Slepé myši" říkalo "Holé myši".. :-8 Je to rychlé, zdravé, levné a moc chutné jídlo !! Nejlepší bývalo z maličkých brambůrek, které se vytřídily po sklizni.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více