Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud přemýšlíte nad dárky pod stromeček pro kohokoliv, kdo rád vaří, pak kuchařská kniha je nejlepší volbou. Vybrali jsme pro vás letošní hity, které by v kuchyni žádného gurmeta neměly chybět.

Kuchařky k Vánocům

Vánoce jsou nádherným obdobím s neuvěřitelným kouzlem. Kuchařky jsou přitom výborným dárkem, řadu z nich využijete i právě jako zdroj inspirace na sváteční pečení. Letos se urodila spousta zajímavých titulů a tady jsou ty, které jsme pro vás vybrali.

Iveta Fabešová - Vše Sváteční

Výherkyně soutěžního pořadu „Na nože“ z roku 2010, Iveta Fabešová od té doby ušla pořádný kus cesty. Její cukrářské výtvory se staly velmi vyhledávanými. Nejnovějším knižním počinem je čerstvě upečený titul Vše Sváteční. Iveta Fabešová v něm nabízí moderní provedení tradičního českého cukroví od Marie Janků Sandtnerové. V kuchařce najdete desítky ověřených receptů na oblíbené sváteční cukroví, které osvěží vaši sbírku rodinných receptů o nové laskominy. Titul s praktickými profi tipy může posloužit i jako skvělý dárek. Vydalo nakladatelství XYZ, 2022, 469 Kč.

Josef Maršálek - Kynuté

Josef Maršálek je v cukrařině skutečným pojmem. Je také autorem několika kuchařek. Ta nejnovější dostala prostý název Kynuté. Podle věhlasného cukráře se jedná o jedinou a úplnou cukrářskou knihu receptů na kynuté pečivo, kterou doopravdy potřebujete. Své zkušenosti předává na 400 stranách se spoustou úžasných fotografií Marie Bartošové. Naučíte se připravovat moravské koláče, povidlové buchty, francouzské briošky a spoustu dalších delikates. Nechybí ani množství rad na slané pečení. Titul vydalo nakladatelství Maršálkovo, 2022, 1390 Kč.

Naše chalupářská kuchařka - Videokuchařka nejen o vaření, pečení a zavařování

Na našem portálu Toprecepty.cz najdete přes neuvěřitelných 65 000 receptů. Do nového titulu Naše chalupářská kuchařka se jich dostalo 150. Letně a podzimně laděné recepty ocení chalupáři, zahrádkáři a všichni ti, kteří jezdí na chalupu. Jednoduché a rychlé recepty šetří čas. Najdete i rady, jak zpracovat úrodu. U každého receptu nechybí nejen nádherné fotografie, ale i unikátní QR kódy. Ty čtenáře odvedou na web, kde má většina receptů Naší chalupářské kuchařky přiřazen videorecept. Toprecepty, 2022, 399 Kč. 

Zdeněk Pohlreich, Jan Kobylák: Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha 

Známý drsný šéf je pojmem nejen pro profesionály, ale i řadu amatérských kuchařů. Letos je to 50 let, kdy Zdeněk Pohlreich vstoupil do profesionální kuchyně. Nyní spolu s Janem Kobylákem vytvořil autobiografickou knihu, která popisuje jeho pět desetiletí v gastronomii. Kniha je plná osobních vzpomínek, vedených formou rozhovoru.

Dozvíte se, co předcházelo tomu, než se proslavil pořadem Ano, šéfe!, ale i něco o tom, co následovalo. Známý šéfkuchař vypráví o předcích, prozrazuje i něco z dětství, něco z učení, až po složitou emigraci a návrat do rodícího se kapitalismu v devadesátkách. Zjistíte, kde čerpal inspiraci. V knize najdete také vyprávění osob, které se se Zdeňkem Pohlreichem setkaly. Vydala Sevruga, 2022, 459 Kč.

Iva Trhoňová - Kouzlo domácí pekárny

V pořadí už čtvrtá kniha, nazvaná Kouzlo domácí pekárny, letos vzešla ze spolupráce Ivy Trhoňové s nakladatelstvím Albatrosmedia. Celá kniha se věnuje práci a pečení s domácí pekárnou, která je, jak Iva podrobně popisuje, opravdu přístrojem mnoha užitečných funkcí. Připraví těsto, uhněte ho a nechá vykynout, upeče chléb, roládu nebo mazanec, uvaří marmeládu, rýžovou kaši, upeče sekanou či zapeče oblíbené šunkofleky.

Všechny recepty jsou vyzkoušené a ověřené a dají se samozřejmě připravit i bez pekárny. Kniha Kouzlo domácí pekárny je určena všem - naprostým začátečníkům i zkušeným domácím pekařům. Vydal CPress (Albatrosmedia a.s.), 2022, 312 stran, 499 Kč.

Rytmus roku s Hankou Zemanovou

Hanka Zemanová je autorkou bestsellerů o zdravém jídle a životě, který navazuje na přírodu. RYTMUS ROKU je velmi výpravnou a obsáhlou knihou, která vás provede celým rokem. Z přírody dostáváte sezónní potraviny, které můžete využít pro stravu i zdraví. Hanka Zemanová vás naučí, jak je zpracovat a využít, abyste z nich načerpali maximum. Kromě toho se dozvíte o práci s půdou, přirozeném pohybu a i spánku v úplné tmě.

Autorka na titulu spolupracovala se třemi lékařkami zaměřenými na středoevropské léčivé jídlo a byliny, tradiční čínskou medicínu, ájurvédu a antroposofii: MUDr. Michaelou Šimkovou, MUDr. Martinou Ziskovou a MUDr. Hanou Sirotkovou. Vydal Smart Press, 2021, 1090 Kč.

Veronika Beskydiarová: BESKY. Vaříme nebesky

Veronika Beskydiarová, přezdívaná Besky je výherkyní soutěže MasterChef 2021. Letos jí vyšla kniha BESKY. Vaříme nebesky. Kuchařka nabízí pestrou škálu receptů, od tradiční česko-slovenské kuchyně, přes ohnivou Asii, indická jídla, maso, steaky a ryby. Nechybí ani nejoblíbenější část Veroničina vaření, a to je sladké pečení. Vydává Sevruga, 549 Kč.

Mirka van Gils Slavíková: Famózní! Od babičky 

Mirka van Gils Slavíková je nejen vynikající světovou cukrářkou, ale také autorkou řady kuchařek, z nichž aktuální je titul Famózní! Od babičky. Známá cukrářka, která připravovala dezert pro japonského premiéra, ale i třeba dort pro posledního Jamese Bonda, herce Daniela Craiga, přináší ve své novince 70 ověřených receptů. Můžete se těšit na její provedení kremrolí, věnečků, indiánků, větrníků a mnoho dalších známých lahůdek. Nechala se inspirovat i mezi recepty z první republiky. Kuchařka je určená pro všechny milovníky sladkého pečení. Vydala: 103 media, 2022, 549 Kč.

Recepty k tomuto článku