Den espressa
Národní den
Den espressa připadá na 22. listopadu. Tento kávový nápoj má svůj původ v Itálii a připravuje se ze 7 gramů kávy pomleté v mlýnku na kávu. Pokud chcete mít to pravé espresso, nepřehánějte to s vodou.
Káva patří k horkým nápojům, které se s příchodem chladných měsíců stávají žádanějšími. Správné espresso má mít objem nápoje v rozmezí od 25 do 30 ml. Pokud dáte vody více dostanete nápoj s jiným pojmenování. Espresso doplněné v poměru 1:1 horkou vodou se nazývá Lungo (objem nápoje 60 ml). Pokud espresso doplníte horkou vodou v poměru 1:5, dostanete Americano.
Mohlo by vás zajímat
Zvláštní kombinace chutí – espresso tonic
K oblíbeným kavárenským nápojům patří Espresso&Tonic, ve kterém se kloubí tři chuti – sladká, kyselá a hořká. Vznikl ve Švédsku a traduje se, že byl poprvé připraven po bujarém večírku, kdy chtěl jeden z jeho účastníků připravit povzbuzující nápoj. Zbylo mu hodně toniku, který se rozhodl experimentálně smíchat s espressem a trochou sirupu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den espressa?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Čeští a moravští vinaři bodovali v Německu. Z klání Mundus Vini letos přivezli 16 medailí, nejúspěšnější byla společnost Bohemia Sekt
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů