Den frappé
Také milujete osvěžující ledový nápoj s hustou, krémovou pěnou nahoře? Právě na 7. října každoročně připadá den frappé - a jak tento den oslavit lépe než sklenicí tohoto lahodného nápoje, který dodá energii na celý den. Za vznikem frappé stojí drobná souhra náhod, jak už tomu u objevů nových pokrmů či nápojů často bývá.
Název frappé pochází z francouzštiny a překládá se jako “ledový” nebo “mrazivý”. Tento nápoj vznikl v Řecku v roce 1957 na mezinárodním veletrhu v Soluni, kde zástupce společnosti Nestlé předváděl, jak v šejkru připravit osvěžující letní nápoj pro děti z čokoládového prášku a studeného mléka. Během přestávky si jeho zaměstnanec, Dimitris Vakondios chtěl připravit šálek své oblíbené instantní kávy, postrádal však horkou vodu. Proto vložil instantní kávu, kostky ledu a studenou vodu do šejkru, protřepal, a populární frappé bylo na světě. Rychle získalo na popularitě a rozšířilo se do celého světa.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravuje frappé dnes
Dnes můžeme tento nápoj vidět v různých podobách, základem je však vždy silná našlehaná ledová káva (s mlékem nebo bez mléka), s bohatou vrstvou nadýchané pěny na povrchu. Servíruje se ve vysoké sklenici s brčkem a dlouhou lžičkou, bez brčka by totiž nápoj přes hustou pěnu nebylo možné vypít.
Postupem času vznikly v mnoha zemích světa rozličné varianty, čím frappé ozvláštnit. V Bulharsku například připravují frappé s colou místo vody, v Dánsku pak jen s mlékem. Přidáním zmrzliny do sklenice frappé získáme neodolatelný kávový dezert, povrch pěny pak můžeme dozdobit různými polevami či toppingy podle chuti.