Den makaronů
Národní den
Makarony se díky své jednoduchosti a všestrannosti staly nedílnou součástí mnoha kuchyní. Den makaronů každoročně připadá na 7. července a přináší příležitost pro kuchaře i milovníky jídla, aby prozkoumali nejrůznější recepty s makarony.
Makarony jsou tradiční italskou přílohou a řadí se u nás mezi oblíbené těstoviny, mezi které patří špagety, penne, ravioli, fusilli a mnoho dalších. Makarony se připravují z mouky a vejce a pokud vás láká domácí příprava těstovin, můžete je vyzkoušet s námi. Makarony jsou duté delší těstoviny podobné špagetám, ale mohou být i v kratší podobě. Oblíbená italská těstovina má svůj původ v Neapoli, ale náhradní domov našla i ve Spojených státech Amerických, které jsou proslulé makarony se sýrem jako Mac & Cheese. Pokud u těstovin stále tápete, kolik uvařit pro čtyřčlennou rodinu, aby vám nepřebývalo nebo nechybělo, můžete vážit. Udává se, že průměr je cca 100 g těstovin na osobu v suchém stavu, které by se měly uvařit v 1 litru vody. Každý z nás si takovou porci dá za rok asi 70 x, neboť Češi zkonzumují 7,2 kg těstovin za rok na osobu. Asi nikoho nepřekvapí, že vítězství drží Apeninský poloostrov. Pokud se ptáte, na kolik kilogramů to vychází v samotné kolébce makaronů, je to necelých 25 kg těstovin na Itala za rok.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit těstoviny
Makarony jsou také skvělým základem pro vyjádření kreativity v kuchyni každého z nás. Přidáním různých surovin, jako zeleniny, masa, sýra či bylinek můžete vytvářet nekonečné variace receptů a zajímavé kombinace chutí. A nezapomínejte na těstoviny nasladko, které jednoduše přelijete máslem a posypete cukrem. Pokud je doplníte kakaem nebo hoblinkami čokolády, věříme, že zejména u těch nejmenších strávníků bude pokrm oslavován. Těstoviny obecně můžeme považovat za prázdné plátno, na kterém můžete vyjádřit svou kulinářskou kreativitu. Co si dnes dáte k makaronům?