Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červenec
7

Světový den čokolády


Světový den čokolády
Zdroj: Pixabay

Světový den

Chcete dokonalou záminku, abyste si mohli dopřát tabulku vaší oblíbené čokolády. Dáme vám hned dvě! Na 7. července připadá Světový den čokolády a není to jediný svátek, který se s touto lahůdkou z kakaových bobů pojí. Zhruba o dva měsíce později, 13. září, slavíme Mezinárodní den čokolády.

Čokoláda je v kuchyni prakticky nepostradatelná a lze ji využít na mnoho způsobů. Od výběru a zpracování čokolády se odvíjí chuť dezertu. Čokoláda má velkou energickou hodnotu a často se uvádí, kolik, kterou činností spálíte tabulek čokolády. Konzumovat čokoládu však není nic špatného, pokud jí nesníte opravdu hodně a neležíte celý den u televize.

Čokoládu jíme nejčastěji v původním stavu. Oblíbená je také ve formě polevy na pečivo, zákusky či zmrzliny. Připravuje se z ní čokoládový nápoj.

Kde se vzala čokoláda?

Čokoládu si oblíbili lidé už v dávné historii. Dějiny čokolády se začaly psát v oblasti dnešního Mexika, kde před několika tisíci let sbírali kakaové boby, z kterých se čokoláda vyrábí, staří Olmékové. Aztékové je později využívali dokonce jako platidlo. Čokoládu měli v oblibě také Mayové. Nekonzumovali ji v podobě, jak ji známe dnes, ale jako nápoj.

Objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem bylo pro Evropu zároveň objevením kakaových bobů – a čokolády. Postupně získávala na popularitě i mezi nižšími vrstvami. Stále však jako nápoj. Na první tabulku čokolády si lidstvo muselo počkat až zhruba do poloviny 19. století a trvalo pak ještě několik desetiletí, než získala zhruba podobu, v jaké ji milujeme dnes.

Kdo by neměl promeškat Světový den čokolády?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více