Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

březen
26

Den nugátu


Den nugátu
Zdroj: Pixabay

Národní den

Nugát neboli sladká chuťovka, která se hodí pro mnoho příležitostí, slaví svůj den 26. března. Setkáme se s ním například v období Vánoc, či si jej dopřáváme ke sváteční kávě. Používá se často jako náplň bonbonů a čokolády.

Nugát vytváříme z cukru či medu a oříšků nebo pražených mandlí. Jde o velmi oblíbenou cukrářskou hmotu. Historie této cukrovinky je poměrně dlouhá, podle některých historiků sahá až do Starověkého Říma.

Jak udělat nugát

Nabízíme jednu z variant, jak připravit nugát: Nejprve si opražíme na sucho zvolna, za stálého míchání, oříšky. Zalijeme je smetanou pozvolna vaříme asi 10 min. Poté vše přecedíme do druhého kastrůlku, přidáme cukr a zvolna svaříme asi na polovinu obsahu. Poté vezmeme bílou a hořkou čokoládu, obě rozlámeme na kousky a každou zvlášť rozpustíme v kovové misce ve vodní lázni. Do každé misky přelijeme polovinu svařené smetany, přidáme kousek másla a vymícháme je na hladký krém. Keramickou nebo skleněnou misku vyložíme dvojitě potravinářskou folií a střídavě naléváme bílou a hořkou čokoládu. Následně dáme do lednice tuhnout asi na 8 hodin. Nakonec nugát vyndáme z formy a potřeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí krájíme.

Na našem webu najdete i další recepty na přípravu či využití nugátu. Lze vyrobit například kokosový nugát či piškot s nugátem.

Kdo by neměl promeškat Den nugátu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Nejnovější recepty Více