Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky
Příprava kynutého těsta v domácí pekárně je hračka. Pouze vložíte potřebné suroviny a za chvíli máte hotovo. Máme pro vás recept na univerzální sladké kynuté těsto, které můžete použít na buchty, koláče, vdolky nebo ovocné knedlíky.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 18 900 kJ / 4 517 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,61 g |
Tuky | 91,53 g |
Vláknina | 28,50 g |
Cholesterol | 441 mg |
Sodík | 558 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 803,57 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Pokud dělám sladké knedlíky, tak je vařím v páře asi 10 minut - záleží na velikosti knedlíků - lze zkusit špejlí, zda těsto nelepí.
Recept mám od švagrové a je léty prověřen. Pouze s moukou z Lidlu mám špatné zkušenosti - těsto je tuhé.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 7. 2022 10:40
Těsto výborné, ale chtěla bych poradit mouku na základě poznámky autorky receptu o mouce z Lídlu. Já léta kupuju mouku v Kauflandu - mouka z Věrovan je skvělá k pečení i vaření.
20. 7. 2022 10:35
Tereza: Moje dcera žije taky ve Skotsku, léta létám za vnoučaty a dříve jsem vozila spoustu věcí z Čech - mouku, koření, bramborové knedlíky a jiné. Vždy jsem naplnila potravinami velký kufr a pobavila personál letiště. Ale teď už nic nevozím, vše nakoupíme v polských krámech, dokonce některé mají i českou mouku. Byl problém se slaninou na špikování masa na svíčkovou, tu mají v maďarské prodejně. Jen jsem chtěla poradit, doufám, že jsem pomohla.
20. 7. 2022 09:08
Včera vdolky a luxus
16. 10. 2020 12:05
Moc dobré, jenomže nemám pekárnu, tak se tomu hůř kynulo s tím olejem. Na Moravě máme asi taky jinou mouku, protože co si pamatuju, v českých receptech vždycky bylo 200 ml mléka na půl kila mouky, a my vždycky dávali 300 ml. Pečení zdar
15. 10. 2020 00:36
Tereza: Mám dceru ve Skotsku a tak tam už léta za ní a za vnoučkama létám.Kdysi jsem vozila plný kufr všech možných potravin, hlavně mouky. Často jsem pobavila personál letiště v Praze při odbavování.Ale už nevozím. Nakupujeme v polských obchodech, v některých mají i mouku českou a v mrazáku hotové knedlíky.Zkuste jich projít vícero, třeba taky někde objevíte koutek s českými potravinami.
14. 10. 2020 23:42
Mám podstatnou připomínku : těsto je nutné osolit řádně ( rozhodně NE trošku) - jinak to není dobré, byť je těsto zlaté. Málo, resp. špatně osolené těsto je v puse jako bláto. Viz jiné kuchařky. Rovně tak musí být osolené i jiné těsto - tvarohové, jogurtové a pod. pro sladké pečení. V pořadu " peče celá země " (nebo tak nějak- budou to asi dávat zase), tak propadala těsta málo slaná. Prostě nahlédněte i jinam. Chuťově je to pak obrovský rozdíl. A ještě - celoživotně a i moje mamka a babičky jsme nikdy nedávaly do knedlíkového kynutého těsta tuk. Pouze - mouka+vejce+mléko+trošku cukru na droždí+sůl.
Po tom použití tuku do kynutých knedlíků se ještě také podívám. Mějte se fajn
Po tom použití tuku do kynutých knedlíků se ještě také podívám. Mějte se fajn
14. 10. 2020 09:20
Na vdolky a smažené pečivo je možné přidat trošku rumu.
3. 4. 2020 14:10
mirca75: Děkuji
3. 4. 2020 13:01
Super díky za nápad i recept přikládám foto????????
2. 4. 2020 12:27
Milá Jani, opět jsem se vrátila ke tvému rcp. Už potolikáté. Zavedla jsem v této době sladké čtvrtky a vždy jdu po tomto tvém rcp. Kynuté buchty, plněné koláče, buchtičky se šodó, sladké knedlíky s marmeládou i nutellou. To všechno nám zpříjemňuje tuto nemilou dobu. Posílám poděkování a pozdrav
29. 9. 2016 23:02
Ziju ve Skotsku a polohrubou mouku tu nemam, kvasnice mam jen polske a tak jsem dala neco malo pres 3 hrnicky mouky (1 hrnicek hladke, 1 hrnicek hrube ceske - co mi zbyla z Cech a 1 hrnicek polske dortove ), jelikoz vubec nepecu, tak to pro me bylo: bud se budou pect kolace, nebo pernik z prasku v pripade nevykynuti. Muzu rict, ze jsem vybouchla smichy kdyz jsem prisla domu a nakoukla do pekarny (zapomnela jsem rict, ze kvasnice sli od oka, protoze Polaci maji obrovske kostky a nemam to na cem zvazit ) Takze nevim cim to bylo, ze to testo bylo jako "hrnecku var", ale muzu rict, ze bylo luxusni a kolace jsou take krehoucke
25. 6. 2016 20:31
manina: Takhle dělám těsto již léta. Pouze ale tři hrníčky mouky. I tak je potřeba při začátku hnětení sledovat, zda se těsto vytrhává s "ocáskem" a podle toho přidat opravdu jen trochu vody nebo mouky. I když je všeho vždy stejně, těsto tak nevychází. Vařím ve vodě 5 min. z každé strany.
25. 6. 2016 20:22
alladis:
17. 6. 2016 19:24
Supééér, knedlíky výborné!!!!
10. 3. 2016 10:14
hafikov:Jo a také moukou
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 13 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 16 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Právě bylo uvařeno:
Zapékané těstoviny
Kamil@ uvařila před 7 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Kamil@ uvařila před 8 hodinami
Vepřové plátky pečené s marinádou
MaminkaVladuska uvařila před 8 hodinami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
HolyBee uvařila před 11 hodinami
Šťouchané brambory
Alenka87 uvařila před 11 hodinami
Hradecká pomazánka
Saratice uvařila před 11 hodinami
Bramboračka
Kacasek25 uvařila před 11 hodinami
Cuketový krém s mrkví
annaval uvařila před 11 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
olivka uvařila před 12 hodinami
Rychlé ořechové řezy - hrnkové
Rosvi uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Josef Maršálek připravil sladké mrkvánky z Vysočiny: Přidejte do nich i trochu pepře, doladí to chuť, radí cukrář
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Další recepty
Tématické fráze: vdolky z kynutého těsta vdolky recept sladké knedlíky kynuté těsto na vdolky těsto na buchty těsto na buchtu kolace těsto na koláče vdolky vdolky recept na kynuté těsto vdolky sladké těsto buchty domácí koláče univerzální kynuté těsto domácí vdolky těsto na koláč vdolky z domácí pekárny univerzální těsto na koláče kynuté koláče recepty
Suroviny: mléko, žloutek, olej, mouka polohrubá, cukr, droždí sušené, sůl, cukr vanilkový, kůra citronová
Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q7G7
79 názorů