Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky

Suroviny

Suroviny
1 hrnek mléka
2 žloutky
6 lžic oleje
3,5 hrnku polohrubé mouky
6 lžic cukru
1,5 kávové lžičky sušeného droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého droždí)
špetku soli
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu - nastrouhaná

Postup přípravy receptu

  1. V uvedeném pořadí dáme do DP a dáme program těsto. S těstem už dále pracujeme dle vlastního uvážení.

Poznámka od kuchařky

Pokud dělám sladké knedlíky, tak je vařím v páře asi 10 minut - záleží na velikost knedlíků - lze zkusit špejlí, zda těsto nelepí.

Recept mám od švagrové a je léty prověřen. Pouze s moukou z Lidlu mám špatné zkušenosti - těsto je tuhé.

Komentáře k receptu Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky

  • Ivetca Ivetca

    Moc dobré, jenomže nemám pekárnu, tak se tomu hůř kynulo s tím olejem. Na Moravě máme asi taky jinou mouku, protože co si pamatuju, v českých receptech vždycky bylo 200 ml mléka na půl kila mouky, a my vždycky dávali 300 ml. Pečení zdar:yes::-*

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Tereza: Mám dceru ve Skotsku a tak tam už léta za ní a za vnoučkama létám.Kdysi jsem vozila plný kufr všech možných potravin, hlavně mouky. Často jsem pobavila personál letiště v Praze při odbavování.Ale už nevozím. Nakupujeme v polských obchodech, v některých mají i mouku českou a v mrazáku hotové knedlíky.Zkuste jich projít vícero, třeba taky někde objevíte koutek s českými potravinami.

    Odpovědět

  • Madula Madula

    :-! Mám podstatnou připomínku : ;-) :-):-K:-Ktěsto je nutné osolit řádně ( rozhodně NE trošku) - jinak to není dobré, byť je těsto zlaté. Málo, resp. špatně osolené těsto je v puse jako bláto. Viz jiné kuchařky. Rovně tak musí být osolené i jiné těsto - tvarohové, jogurtové a pod. pro sladké pečení. V pořadu " peče celá země " (nebo tak nějak- budou to asi dávat zase), tak propadala těsta málo slaná. Prostě nahlédněte i jinam. Chuťově je to pak obrovský rozdíl. A ještě - celoživotně a i moje mamka a babičky jsme nikdy nedávaly do knedlíkového kynutého těsta tuk. Pouze - mouka+vejce+mléko+trošku cukru na droždí+sůl.
    Po tom použití tuku do kynutých knedlíků se ještě také podívám. Mějte se fajn

    Odpovědět

  • maukycz maukycz

    Na vdolky a smažené pečivo je možné přidat trošku rumu.

    Odpovědět

  • hafikov hafikov(autor receptu)

    mirca75: :-*:-KDěkuji

    Odpovědět

  • Klona Klona

    Super díky za nápad i recept přikládám foto????????

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Milá Jani, opět jsem se vrátila ke tvému rcp. Už potolikáté. Zavedla jsem v této době sladké čtvrtky a vždy jdu po tomto tvém rcp. Kynuté buchty, plněné koláče, buchtičky se šodó, sladké knedlíky s marmeládou i nutellou. To všechno nám zpříjemňuje tuto nemilou dobu. Posílám poděkování a pozdrav

    Odpovědět

  • Tereza Tereza(neregistrovaná)

    Ziju ve Skotsku a polohrubou mouku tu nemam, kvasnice mam jen polske a tak jsem dala neco malo pres 3 hrnicky mouky (1 hrnicek hladke, 1 hrnicek hrube ceske - co mi zbyla z Cech a 1 hrnicek polske dortove :-p ), jelikoz vubec nepecu, tak to pro me bylo: bud se budou pect kolace, nebo pernik z prasku v pripade nevykynuti. Muzu rict, ze jsem vybouchla smichy kdyz jsem prisla domu a nakoukla do pekarny (zapomnela jsem rict, ze kvasnice sli od oka, protoze Polaci maji obrovske kostky a nemam to na cem zvazit :-D ) Takze nevim cim to bylo, ze to testo bylo jako "hrnecku var", ale muzu rict, ze bylo luxusni a kolace jsou take krehoucke :yes: :yes: :yes:

    Odpovědět

  • manina manina

    manina: Takhle dělám těsto již léta. Pouze ale tři hrníčky mouky. I tak je potřeba při začátku hnětení sledovat, zda se těsto vytrhává s "ocáskem" a podle toho přidat opravdu jen trochu vody nebo mouky. I když je všeho vždy stejně, těsto tak nevychází. Vařím ve vodě 5 min. z každé strany.

    Odpovědět

  • manina manina

    alladis:

    Odpovědět

  • alik25 alik25

    Supééér, knedlíky výborné!!!!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • hafikov hafikov(autor receptu)

    hafikov:Jo a také moukou:-K

    Odpovědět

  • hafikov hafikov(autor receptu)

    Tak to asi bude rukama

    Odpovědět

  • alladis alladis(neregistrovaný)

    Těsto tuhé,bez úpravy nepoužitelné

    Odpovědět

  • hafikov hafikov(autor receptu)

    queens2:Ano-Buchty jsou například výborné.Tak si myslím,že i vdolky budou super.
    :-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: vdolky z kynutého těsta vdolky recept sladké knedlíky kynuté těsto na vdolky těsto na buchty těsto na buchtu kolace těsto na koláče vdolky vdolky recept na kynuté těsto vdolky sladké těsto buchty domácí koláče univerzální kynuté těsto domácí vdolky těsto na koláč vdolky z domácí pekárny univerzální těsto na koláče kynuté koláče recepty