

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky
Suroviny
- Suroviny
- 1 hrnek mléka
- 2 žloutky
- 6 lžic oleje
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 6 lžic cukru
- 1,5 kávové lžičky sušeného droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého droždí)
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu - nastrouhaná
Postup přípravy receptu
V uvedeném pořadí dáme do DP a dáme program těsto. S těstem už dále pracujeme dle vlastního uvážení.
Poznámka od kuchařky
Pokud dělám sladké knedlíky, tak je vařím v páře asi 10 minut - záleží na velikost knedlíků - lze zkusit špejlí, zda těsto nelepí.
Recept mám od švagrové a je léty prověřen. Pouze s moukou z Lidlu mám špatné zkušenosti - těsto je tuhé.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky
-
Moc dobré, jenomže nemám pekárnu, tak se tomu hůř kynulo s tím olejem. Na Moravě máme asi taky jinou mouku, protože co si pamatuju, v českých receptech vždycky bylo 200 ml mléka na půl kila mouky, a my vždycky dávali 300 ml. Pečení zdar
-
Tereza: Mám dceru ve Skotsku a tak tam už léta za ní a za vnoučkama létám.Kdysi jsem vozila plný kufr všech možných potravin, hlavně mouky. Často jsem pobavila personál letiště v Praze při odbavování.Ale už nevozím. Nakupujeme v polských obchodech, v některých mají i mouku českou a v mrazáku hotové knedlíky.Zkuste jich projít vícero, třeba taky někde objevíte koutek s českými potravinami.
-
Mám podstatnou připomínku :
těsto je nutné osolit řádně ( rozhodně NE trošku) - jinak to není dobré, byť je těsto zlaté. Málo, resp. špatně osolené těsto je v puse jako bláto. Viz jiné kuchařky. Rovně tak musí být osolené i jiné těsto - tvarohové, jogurtové a pod. pro sladké pečení. V pořadu " peče celá země " (nebo tak nějak- budou to asi dávat zase), tak propadala těsta málo slaná. Prostě nahlédněte i jinam. Chuťově je to pak obrovský rozdíl. A ještě - celoživotně a i moje mamka a babičky jsme nikdy nedávaly do knedlíkového kynutého těsta tuk. Pouze - mouka+vejce+mléko+trošku cukru na droždí+sůl.
Po tom použití tuku do kynutých knedlíků se ještě také podívám. Mějte se fajn -
Na vdolky a smažené pečivo je možné přidat trošku rumu.
-
mirca75:
Děkuji
-
Super díky za nápad i recept přikládám foto????????
-
Milá Jani, opět jsem se vrátila ke tvému rcp. Už potolikáté. Zavedla jsem v této době sladké čtvrtky a vždy jdu po tomto tvém rcp. Kynuté buchty, plněné koláče, buchtičky se šodó, sladké knedlíky s marmeládou i nutellou. To všechno nám zpříjemňuje tuto nemilou dobu. Posílám poděkování a pozdrav
-
Ziju ve Skotsku a polohrubou mouku tu nemam, kvasnice mam jen polske a tak jsem dala neco malo pres 3 hrnicky mouky (1 hrnicek hladke, 1 hrnicek hrube ceske - co mi zbyla z Cech a 1 hrnicek polske dortove
), jelikoz vubec nepecu, tak to pro me bylo: bud se budou pect kolace, nebo pernik z prasku v pripade nevykynuti. Muzu rict, ze jsem vybouchla smichy kdyz jsem prisla domu a nakoukla do pekarny (zapomnela jsem rict, ze kvasnice sli od oka, protoze Polaci maji obrovske kostky a nemam to na cem zvazit
) Takze nevim cim to bylo, ze to testo bylo jako "hrnecku var", ale muzu rict, ze bylo luxusni a kolace jsou take krehoucke
-
manina: Takhle dělám těsto již léta. Pouze ale tři hrníčky mouky. I tak je potřeba při začátku hnětení sledovat, zda se těsto vytrhává s "ocáskem" a podle toho přidat opravdu jen trochu vody nebo mouky. I když je všeho vždy stejně, těsto tak nevychází. Vařím ve vodě 5 min. z každé strany.
-
alladis:
-
Supééér, knedlíky výborné!!!!
-
hafikov:Jo a také moukou
-
Tak to asi bude rukama
-
Těsto tuhé,bez úpravy nepoužitelné
-
queens2:Ano-Buchty jsou například výborné.Tak si myslím,že i vdolky budou super.