Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky

Příprava kynutého těsta v domácí pekárně je hračka. Pouze vložíte potřebné suroviny, zmáčknete pár čudlíků a máte hotovo. Máme pro vás recept na univerzální sladké kynuté těsto, které můžete použít na šátečky, koláče, vdolky nebo ovocné knedlíky.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min

60 min (60 min příprava)

11. 2. 2010 10:25

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie19 065 kJ / 4 557 kcal
Bílkoviny104,62 g
Tuky91,87 g
Vláknina30,39 g
Cholesterol 441 mg
Sodík 150 mg
Sůl0,32 g
Sacharidy812,67 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Pokud dělám sladké knedlíky, tak je vařím v páře asi 10 minut - záleží na velikost knedlíků - lze zkusit špejlí, zda těsto nelepí.

Recept mám od švagrové a je léty prověřen. Pouze s moukou z Lidlu mám špatné zkušenosti - těsto je tuhé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Ivetca

16. 10. 2020 13:05

Moc dobré, jenomže nemám pekárnu, tak se tomu hůř kynulo s tím olejem. Na Moravě máme asi taky jinou mouku, protože co si pamatuju, v českých receptech vždycky bylo 200 ml mléka na půl kila mouky, a my vždycky dávali 300 ml. Pečení zdar:yes::-*

sikulka7

15. 10. 2020 01:36

Tereza: Mám dceru ve Skotsku a tak tam už léta za ní a za vnoučkama létám.Kdysi jsem vozila plný kufr všech možných potravin, hlavně mouky. Často jsem pobavila personál letiště v Praze při odbavování.Ale už nevozím. Nakupujeme v polských obchodech, v některých mají i mouku českou a v mrazáku hotové knedlíky.Zkuste jich projít vícero, třeba taky někde objevíte koutek s českými potravinami.

Madula

15. 10. 2020 00:42

:-! Mám podstatnou připomínku : ;-) :-):-K:-Ktěsto je nutné osolit řádně ( rozhodně NE trošku) - jinak to není dobré, byť je těsto zlaté. Málo, resp. špatně osolené těsto je v puse jako bláto. Viz jiné kuchařky. Rovně tak musí být osolené i jiné těsto - tvarohové, jogurtové a pod. pro sladké pečení. V pořadu " peče celá země " (nebo tak nějak- budou to asi dávat zase), tak propadala těsta málo slaná. Prostě nahlédněte i jinam. Chuťově je to pak obrovský rozdíl. A ještě - celoživotně a i moje mamka a babičky jsme nikdy nedávaly do knedlíkového kynutého těsta tuk. Pouze - mouka+vejce+mléko+trošku cukru na droždí+sůl.
Po tom použití tuku do kynutých knedlíků se ještě také podívám. Mějte se fajn

maukycz

14. 10. 2020 10:20

Na vdolky a smažené pečivo je možné přidat trošku rumu.

hafikov

3. 4. 2020 15:10

mirca75: :-*:-KDěkuji

Klona

3. 4. 2020 14:01

Super díky za nápad i recept přikládám foto????????

mirca75

2. 4. 2020 13:27

Milá Jani, opět jsem se vrátila ke tvému rcp. Už potolikáté. Zavedla jsem v této době sladké čtvrtky a vždy jdu po tomto tvém rcp. Kynuté buchty, plněné koláče, buchtičky se šodó, sladké knedlíky s marmeládou i nutellou. To všechno nám zpříjemňuje tuto nemilou dobu. Posílám poděkování a pozdrav

Tereza

30. 9. 2016 00:02

Ziju ve Skotsku a polohrubou mouku tu nemam, kvasnice mam jen polske a tak jsem dala neco malo pres 3 hrnicky mouky (1 hrnicek hladke, 1 hrnicek hrube ceske - co mi zbyla z Cech a 1 hrnicek polske dortove :-p ), jelikoz vubec nepecu, tak to pro me bylo: bud se budou pect kolace, nebo pernik z prasku v pripade nevykynuti. Muzu rict, ze jsem vybouchla smichy kdyz jsem prisla domu a nakoukla do pekarny (zapomnela jsem rict, ze kvasnice sli od oka, protoze Polaci maji obrovske kostky a nemam to na cem zvazit :-D ) Takze nevim cim to bylo, ze to testo bylo jako "hrnecku var", ale muzu rict, ze bylo luxusni a kolace jsou take krehoucke :yes: :yes: :yes:

manina

25. 6. 2016 21:31

manina: Takhle dělám těsto již léta. Pouze ale tři hrníčky mouky. I tak je potřeba při začátku hnětení sledovat, zda se těsto vytrhává s "ocáskem" a podle toho přidat opravdu jen trochu vody nebo mouky. I když je všeho vždy stejně, těsto tak nevychází. Vařím ve vodě 5 min. z každé strany.

manina

25. 6. 2016 21:22

alladis:

alik25

17. 6. 2016 20:24

Supééér, knedlíky výborné!!!!:yes::yes::yes:

hafikov

10. 3. 2016 11:14

hafikov:Jo a také moukou:-K

hafikov

10. 3. 2016 11:13

Tak to asi bude rukama

alladis

10. 3. 2016 03:12

Těsto tuhé,bez úpravy nepoužitelné

hafikov

15. 1. 2016 14:37

queens2:Ano-Buchty jsou například výborné.Tak si myslím,že i vdolky budou super.
:-K

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vdolky z kynutého těsta vdolky recept sladké knedlíky kynuté těsto na vdolky těsto na buchty těsto na buchtu kolace těsto na koláče vdolky vdolky recept na kynuté těsto vdolky sladké těsto buchty domácí koláče univerzální kynuté těsto domácí vdolky těsto na koláč vdolky z domácí pekárny univerzální těsto na koláče kynuté koláče recepty

Suroviny: mléko, žloutek, olej, mouka polohrubá, cukr, droždí sušené, sůl, cukr vanilkový, citron

TopRecepty.cz

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q7G7