Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banket

yanull yanull
Banket

Banket je nejnáročnější a nejsložitější způsob občerstvení, ke kterému je třeba školený personál. Je to nejslavnostnější typ oslavy, při kterém je třeba mít vše předem dohodnuto. Společné menu je připravené pro všechny hosty, kteří sedí u pečlivě upravené slavnostní tabule. Předem je určen zasedací pořádek. Pokrmy se servírují místo ze společných mís, jak tomu bylo dříve, přímo na talíře hostům zleva. To má tu výhodu, že se jídla nedotýká nikdo jiný, kromě kuchaře. Servírování probíhá podle doporučených rituálů, to samé platí i pro nápoje, Zpočátku hostiny i během ní se pronášejí slavnostní přípitky.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kuskus

Kuskus (Coucous, marocká těstovina) je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jde o… Číst dál

Kuskus

Kustovnice čínská

Kustovnice čínská je rostlina (keř) z čeledi lilkovitých. Plody se nazývají "godži". Patří k… Číst dál

Kustovnice čínská

Kutr

Kutr je zařízení používané v profesionální gastronomii a veškerých podnicích na zpracování potravin… Číst dál

Květová špička

Květová špička je velmi kvalitní hovězí maso s jemnými vlákny. Jedná se o nejlepší část z kýty,… Číst dál

Kynuté těsto

Kynuté těsto je druh těsta, které se připravuje z různého poměru mouky, cukru,droždí, tuku a vajec.… Číst dál

Kysané zelí

Kysanému zelí se říká "domácí vitamínová bomba". Je velmi jednoduché na přípravu a má mnoho… Číst dál

Kysané zelí

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má… Číst dál

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Naposledy jste si prohlédli