Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gravlax

yanull yanull
Gravlax

Tato pochoutka ze skandinávské kuchyně je připravována ze syrového lososího masa. Vykostěné filety s kůží se obalí suchou marinádou z hrubozrnné soli, cukru a kopru. Někdy se přidává i alkohol, aby maso zkřehlo. Poté se zatíží. Sůl se postará o to, že z lososa částečně odstraní tekutinu a vysuší ho. Po pár dnech maso nakrájíme ostrým nožem na velmi slabé plátky. Gravlax je vhodný na chlebíčky a obložené mísy, jeho chuť je lahodná.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Adžika

Zrod tohoto koření hledejme na Kavkazu (Gruzie), dodnes se tam používá jako pasta a hořčice. Adžika… Číst dál

Agar

Agar je sypký prášek, polysacharid, s velkou želírovací schopností. Vyrábí se z mořských řas a v… Číst dál

Agáve

Je mnoho druhů agáve, této obdivuhodné sukulentní rostliny z čeledi chřestovitých. Některé mají… Číst dál

Agáve

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka

Naposledy jste si prohlédli