Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jáhly

cathleen cathleen
Jáhly

Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných kaší, zapečených jáhelníků, jáhelných škubánků nebo knedlíčků. Vařené nebo dušené jáhly jsou výbornou přílohou (podobně jako rýže). Před vařením se jáhly spařují horkou vodou, aby nebyly hořké.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Sorbet

Sorbet je lehký mražený dezert, připravený pouze z cukrového sirupu s ovocným protlakem nebo… Číst dál

Sorbet

Spiralizér

Spiralizér je ruční nebo elektrický přístroj, většinou multifunkční, určený na přípravu nudliček,… Číst dál

Steak

Na steak se vždy používá to nejlepší maso. Přes vlákno se krájí plátek z většího kusu, často… Číst dál

Steak

Suflé

Suflé je kulinářská specialita, lehká jako obláček. Je to dezert plný chuti a vzduchových bublinek.… Číst dál

Suflé

Sůl

Sůl se v přírodě vyskytuje v podobě nerostu halitu, známého jako sůl kamenná. NaCl chlorid sodný je… Číst dál

Sůl

Sůl černá

Tato sůl se těží ze sopečných jezer. Černá nebo i narůžovělá barva je ovlivněna minerály. Sůl… Číst dál

Sůl černá

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má… Číst dál

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Naposledy jste si prohlédli