Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rostlina - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Stévie sladká

Stévie sladká je bíle kvetoucí, tropická, světlomilná rostlina. Říká se jí také sladká tráva. Je ceněna pro své léčivé účinky a vysokou sladivost. Používá se především jako náhražka cukru. Komplex sladivých látek je v celé rostlině, kromě kořenů. Po schválení EU v roce 2011 lze stévii prodávat jako sladidlo i v tabletách.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi bobulovitých. Pěstuje se pro semena, kterým říkáme arašídy a buráky, burské oříšky. Nejedná se však o ořech, plodem je lusk, jedná se proto o luštěninu. Arašídy jsou bohaté na živiny, obsahují bílkoviny a vysoké procento tuků. Arašídový olej se používá na smažení, arašídové mléko je náhradou pro mléko klasické, arašídové máslo je oblíbené v gastronomii.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Má mnohostranné využití - je nezbytnou ingrediencí pro přípravu maki a uramaki sushi, nebo se používá jako koření při vaření některých zeleninových jídel či luštěnin.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kustovnice čínská

Kustovnice čínská je rostlina (keř) z čeledi lilkovitých. Plody se nazývají "godži". Patří k nejvýživnějším plodům na naší planetě. Je zdrojem aminokyselin, stopových prvků a mnoha vitamínů v nejpřirozenější podobě. Čerstvé plody se dávají do salátů a rýže, lisuje se z nich šťáva, lze z nich vařit čaj. Goji zpomalují stárnutí, jsou prevencí a léčbou neuvěřitelné řady zdravotních potíží.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Konjak

Konjak je rostlina, která se pěstuje v Japonsku ve vyšších nadmořských výškách. Zdrojem ceněné vlákniny glukomannan je poměrně mohutná hlíza, o průměru až 25 cm. Vláknina výrazně snižuje pocit hladu, proto je využívána na výrobu nudlí, sušenek a dalších výrobků. Umí na sebe vázat tuky i oleje, a odvádět je  z těla.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kamut

Kamut je starodávný příbuzný tvrdé pšenice, ceněný v současnosti pro vysoký obsah minerálů a bílkovin. Má dvojnásobnou velikost proti běžné pšenici, a mnohem vyšší obsah živin. Kamut je výbornou náhradou pšeničné celozrnné mouky. Má nízký glykemický index, proto je vhodnější pro diabetiky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Karkade

Karkade je ibiškový čaj, připravovaný ze sušených zdužnatělých květů ibišku súdánského. Je aromatický, má rubínovou barvu, podává se horký i studený a je velmi osvěžující (nakyslé) chuti. Je i součástí přírodní medicíny, obsahuje vitamín C a minerály. Karkade je oblíbený především v severní a západní Africe.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Jáhly

Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných kaší, zapečených jáhelníků, jáhelných škubánků nebo knedlíčků. Vařené nebo dušené jáhly jsou výbornou přílohou (podobně jako rýže). Před vařením se jáhly spařují horkou vodou, aby nebyly hořké.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Chia semínka

Chia semínka jsou velmi drobná jedlá semena rostliny Salvia hispanica. Považují se za superpotravinu dnešní doby. Nemají specifickou chuť, lze je proto kombinovat s nápoji, ovocnými nebo zeleninovými šťávami, nebo mléčnými výrobky. Mají skvělou savou schopnost. Tím, že nabobtnají, je můžeme využít k zahuštění, např. dezertů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Hořčice setá

Hořčice setá je jednoletá rostlina se zlatožlutými květy. Z celé rostliny se využívají především hořčičná semínka. V potravinářství se z nich vyrábí hořčice. Přidávají se i do různých nálevů, např. na okurky. V lidovém léčitelství se hořčičná placka přikládá na svalový revmatismus.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Citronová tráva

Citronová tráva je vytrvalá a poměrně statná rostlina. Pochází z jihovýchodní Asie. Charakteristická je pro ni silně citronová vůně, připravuje se z ní lahodný citronový čaj. Skvělá je k dochucování jídel, především v asijské kuchyni. Zajímavé je i její využití v kosmetice. Rostlina mimo jiné snižuje cholesterol, horečky a podporuje trávení.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Čaj

Černé, zelené, polozelené, bílé, ale také červené, mohou být druhy čajů. Všechny pocházejí z čajovníku a to, co je rozděluje do jednotlivých druhů, je způsob zpracování po sklizni. Existuje mnoho druhů čajů z jednotlivých zemí, které lidstvo popíjí již několik tisíc let, existují i další druhy, např. rooibos, lapacho, ale ty už nepocházejí z čajovníku. Nepřeberná škála čajů se totiž vaří z bylinek. Tradiční přípravu čaje lze považovat za obřad a oblíbené čajovny si našly místo i u nás.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Batáty

Povijnice batátová nebo jedlá je tropická rostlina, jejíž hlízy známe jako sladké brambory. Hlízy obsahují škrob a cukr. Jsou mnohostranně použitelné v kuchyni na vaření a pečení, ale i v průmyslu na výrobu škrobu a alkoholu.

1 2

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více