Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Káva

yanull yanull
Káva

Káva je nápoj z upražených a rozemletých plodů kávovníku. Plody kávovníku jsou vlastně ovocem, lze je přirovnat k třešním, barvou se jim podobají i v době sklizně. Barva je červená, až červenofialová. Káva obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje činnost srdce, zvyšuje krevní tlak a má celkově povzbuzující účinky. Po ropě je káva druhou nejprodávanější komoditou. Druhů je více. Nejčastěji se pije káva arabika a robusta.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Grundle

Grundle jsou malé rybičky, většinou mřenky, které odjakživa patřily k vodě a podávaly se v rybích… Číst dál

Grundle

Guacamole

Guacamole bychom mohli nazvat avokádovou salsou. Je to naprosto geniální dip, omáčka nebo pomazánka… Číst dál

Guacamole

Guláš

Je mnoho druhů gulášů, které se liší svým názvem podle použitých surovin. Můžeme si pochutnat na… Číst dál

Guláš

Gyros

Gyros je jednoduché, rychlé a velmi chutné jídlo. Pochází z Řecka a dělá se ze skopového masa nebo… Číst dál

Gyros

Halušky

Halušky, slovenský národní pokrm, jsou vlastně noky z mouky a vody. Někdy se přidává i vejce.… Číst dál

Halušky

Halva

Halva (chalva) je jedna z nejstarších orientálních cukrovinek. Její název pochází z arabského slova… Číst dál

Halva

Pojmy, které by vás mohly zajímat