Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Káva

yanull yanull
Káva

Káva je nápoj z upražených a rozemletých plodů kávovníku. Plody kávovníku jsou vlastně ovocem, lze je přirovnat k třešním, barvou se jim podobají i v době sklizně. Barva je červená, až červenofialová. Káva obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje činnost srdce, zvyšuje krevní tlak a má celkově povzbuzující účinky. Po ropě je káva druhou nejprodávanější komoditou. Druhů je více. Nejčastěji se pije káva arabika a robusta.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Máslo

Máslo je mléčný výrobek, který musí obsahovat nejméně 80 % mléčného tuku. Dobrá kuchyně se bez něho… Číst dál

Máslo

Matcha Tea

Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské… Číst dál

Matcha Tea

Mazanec

Kdo by neznal mazanec - bochník nebo bochánek z kynutého těsta, zdobený křížkem a plátky mandlí,… Číst dál

Medvědí česnek

Medvědí česnek je vytrvalá bylina s podzemní cibulí. Je rozšířený v celé Evropě. Na jaře jako jedna… Číst dál

Medvědí česnek

Meloun

Ač chutná sladce, je to druh plodové zeleniny z čeledi tykvovitých. Rozdělují se na dvě skupiny,… Číst dál

Meloun

Melta

Melta je náhražka kávy, kávovinová směs z kořene čekanky, zrnek ječmene, žita a cukrové řepy. V… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Naposledy jste si prohlédli