Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidla

yanull yanull
Povidla

Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením do té doby, až se zcela zahustí. Původně se zpracovávala pouze ze sušeného ovoce. Nyní se zpracovává z čerstvého, nejlépe přešlého mrazem, aby se zvýšil podíl cukru. Nejznámější jsou povidla švestková, ale lze je vyrobit i z jiných druhů. Používají se jako náplň do buchet, jako pomazánka na chleba nebo placky, přidávají se do perníků.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Pór zahradní

Pórek zahradní je zelenina z rodu amarylkovitých. Pěstuje se ve dvou odrůdách, letní a ozimé.… Číst dál

Pór zahradní

Portské víno

Portské se vyrábí z hroznů, které se pěstují i zpracovávají výhradně v oblasti údolí řeky Douro. Je… Číst dál

Pošírování

Pošírování je jemný způsob úpravy masa, ryb, ovoce, zeleniny při teplotě mezi 70 až 90 °C, dle… Číst dál

Praganda

Praganda je řeznická nakládací sůl k přípravě masných výrobků jako jsou např. salámy, šunky,… Číst dál

Pražení

Pražení je proces, při které se suroviny tepelně upravují na pánvi, nebo v zařízeních k tomu… Číst dál

Pražení

Preclík

Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto… Číst dál

Preclík

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Naposledy jste si prohlédli