Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umami

yanull yanull

Umami, v překladu lahodný, tzv. 5. chuť objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda v řase kombu. Je to chuť kyseliny glutamové nebo její soli. Záliba v umami je nám vrozená. Její přítomnost v jídle signalizují bílkoviny a aminokyseliny. Umami je jedinečná kombinace chutí, která se nedá přiřadit k jiné, má tři specifické vlastnosti. Nemá schopnost zasytit, zvyšuje sekreci slin a stimuluje hlad.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Tequila

Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je… Číst dál

Terina

Terina je nádoba, vyrobená z různého materiálu, většinou porcelánu, která slouží k hromadnému… Číst dál

Teriyaki

Teriyaki je základní japonská omáčka, známá již od 16. století. Uplatní se v pokrmech nejen… Číst dál

Těstíčko na obalení

Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo… Číst dál

Tibetská kefírová houba

První zmínky o kefírové kultuře pocházejí z doby před 5000 lety z Kavkazu. Tibetské houbičky jsou o… Číst dál

Tilapie nilská

Tilapie nilská je sladkovodní a teplomilná ryba. Její další názvy jsou tlamoun nebo okounovec… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo… Číst dál

Sekt

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio