Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce slepičí

yanull yanull
Vejce slepičí

Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin a živin. Už to, že v něm může vzniknout a vyvinout se nový život mláděte, to dokazuje. Bílek neobsahuje cholesterol ani tuk, a tuk ve žloutcích je zdraví prospěšný. Dřívější upozornění, že by se měla sníst jen dvě vejce týdně, už neplatí. V kuchyni má velké využití v mnoha jídlech, vaření a pečení si bez vajec neumíme ani představit.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Vánočka

Vánočka je sladký druh pečiva z kynutého, ale někdy i jiného těsta, který nechybí na žádném… Číst dál

Vánočka

Vavřín vznešený

Rod vavřínu zahrnuje tři druhy, jsou to stromy rostoucí ve Středomoří. Vavřín vznešený je známý pod… Číst dál

Vavřín vznešený

Vdolek

Vdolky jsou jídlo z řidšího a lehčího kynutého těsta. Mohou se smažit, péci v troubě, zdobí se… Číst dál

Vdolek

Vejmrda

Vejmrda je směs křenu a jablek, viz Jablečný křen. Číst dál

Vejmrda

Veka

Veka patří k bílému pečivu, peče se z pšeničné mouky, je oválného tvaru a nadýchaná. Nakrájená na… Číst dál

Veka

Velouté

Velouté (veluté) je základní světlá omáčka, v níž se jíška (na rozdíl od bešamelu místo mléka)… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Lemon curd

Lemon curd je tradiční anglický citronový krém (pomazánka či marmeláda), který má široké využití.… Číst dál

Lemon curd

Naposledy jste si prohlédli