Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce slepičí

yanull yanull
Vejce slepičí

Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin a živin. Už to, že v něm může vzniknout a vyvinout se nový život mláděte, to dokazuje. Bílek neobsahuje cholesterol ani tuk, a tuk ve žloutcích je zdraví prospěšný. Dřívější upozornění, že by se měla sníst jen dvě vejce týdně, už neplatí. V kuchyni má velké využití v mnoha jídlech, vaření a pečení si bez vajec neumíme ani představit.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Korbáčik

Korbáčik je typ polotvrdého pleteného velmi slaného sýra, původem z horských oblastí Oravy na… Číst dál

Koriandr

Koriandr je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Pěstuje se i u nás. Listový koriandr se využívá v… Číst dál

Koriandr

Koroptev polní

Koroptev je malý hrabavý polní pták z čeledi bažantovitých. U nás hnízdí na většině území. Nicméně… Číst dál

Koroptev polní

Košťálová zelenina

Košťálová zelenina je chutná, zdravá a oblíbená. Je plná vlákniny, vitamínu K a kyseliny listové.… Číst dál

Košťálová zelenina

Krachle

Krachle je sladká a rychlá dobrota z listového těsta, které se vyválí a a vykrájí se z něj různé… Číst dál

Krachle

Králík domácí

Králík domácí je domestikovaný králík divoký. Jedná se o domácí zvíře, které se dříve ve velkém… Číst dál

Králík domácí

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza