Semifreda - minidortíky - recept fotopostup

malaneta Kuchařka: malaneta

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 13 názorů

Suroviny

Korpus
4 vejce
160 g cukru krupice
4 lžíce oleje
120 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
Krém
smetana ke šlehání (33% šlehačka)
(15% nebo 18%)zakysaná smetana nebo třeba mascarpone
želatinový ztužovač
potravinářské želé (želatina)
ovocný kompot
na dochucení marmeláda
Na práci: formičky, misky, šlehač, případně pásku kolem dortíků, cukrářský sáček + zdobící špička, zdobení
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus si vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej a mouku míchanou s kakaem - pokud nechceme kakaové těsto, ale jen bílé, můžeme těch 20 g nahradit moukou.

  2. Nalijeme na plech - já mám 28 x 35 cm a dáme do vyhřáté trouby péct na 200°C asi na 8 - 10 minut.

  3. Necháme vychladnout. Pokud máte plech větší, budete mít korpus nižší, pokud plech menší, pak můžete vyšší korpus přeříznout napůl.

  4. Pak si vezmeme formičky - pokud nemáte originál na semifredo, můžete si je doma vyrobit z průhledných desek na dokumenty, krabic od mléka nebo třeba jako já z kelímků od jogurtu Activie nebo plechovky na colu 0,33l. Na formičky najdete spoustu návodů na internetu.

  5. Formičkou začneme vykrajovat z korpusu tvary a korpus necháme ve formičce. Můžete přidat pásku kolem dortíku, díky které vám pak dortík půjde lépe vyndat z formičky. Pásku seženete v obchodech s cukrářskými potřebami, určitě ji seženete na internetu. V kamenných obchodech jsem úspěch neměla, ale poradila jsem si a použila jsem tlačenková střeva - což je igelit, který jsem si přistřihla po krajích na výšku formičky a délku upravila podle obvodu formičky. Pásku jsem natlačila mezi korpus a formičku. Takhle si připravíme všechny formičky.

  6. Krém jde udělat z mnoha ingrediencí, můžete použít zakysanou smetanu, šlehačku, mascarpone nebo tučný bílý jogurt, můžeme do něj dát čerstvé nebo kompotované ovoce. Dát můžete samozřejmě i jiný, třeba pařížský, záleží na chuti. Důležitý je v krému ztužovač, díky němu krém ztuhne a malé dortíky budou pevné a budou držet i při převozu v autě. Já přidávám recept na jednoduchý, ale dobrý krém doplněný ovocem. Šlehačem vyšleháme jednu smetanu ke šlehání, můžeme ji dosladit. Pak přidáme zakysanou smetanu. Můžeme přidat i ovoce (třeba mandarinkový kompot nebo nasekané jahody).

  7. Co se týká množství, držte se návodu na ztužovači. Já používám ztužovač za studena, ten je na cca 700 gramů hmoty. Vím, že když mám 8 formiček z jogurtů Activie, tak je na ně spotřeba cca poloviny množství krému, to znamená 350 g.

  8. Takže si ušlehám jednu šlehačku (200 - 250 g) , k ní přidám kelímek zakysané smetany (množství cca 120 - 150g - jeden malý kelímek) a podle chuti dosladím.

  9. V druhé nádobě si podle návodu připravím ztužovač. V mém případě poloviční množství sáčku a přidám ho ke krému. Zamíchám a pak pracuji rychle.

  10. Krém přendám do zdobícího sáčku a nastříkám na korpusy ve formičkách.

  11. Pokud nebudete dávat želatinu, nastříkáte až po okraje a zarovnáte stěrkou, pokud budete dávat želatinu, necháte si kousek místo. Můžete přidat ovoce. Trochu krému mi vždycky zbude, ten si nechávám na zdobení. Připravené dortíky dáme do lednice - v chladu začíná krém tuhnout.

  12. Pokud zaléváme želatinou, připravíme si podle návodu na sáčku želatinu. Místo části vody můžeme použít šťávu z kompotu. Želé vylijme na dortíky a dáme zpět ztuhnout do lednice. Na ztužovači je psáno, nechat ztuhnout alespoň 2 hodiny, lepší je víc hodin.

  13. Dortíky se dají dozdobit podle fantazie, já používám zbytek krému, pak dozdobím třeba čokoládovými ozdobami, které si připravuji z hořké čokolády pomocí zdobícího sáčku.

Poznámka

Další krémy i pěkné video celé přípravy najdete zde: http://ekucharka.net/semifreda

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 611 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Semifreda - minidortíky - recept fotopostup

  • malaneta malaneta(autorka receptu)

    Lucy81: tady jsem použila formičky z jogurtů Activie a z plechovek od Coca coly. Teď jsem o víkendu dělala a formičky jsem si vyrobila z malých plechovek od Kofoly. Mají průměr cca 5 cm a výšku jsem měla 4 cm, podle dortové pásky.

    Odpovědět

  • Lucy81 Lucy81

    malaneta: zdravím, jaký průměr formiček jste měla a jakou výšku?

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Moc hezké;-):yes: Díky za postup a rady, určitě to bude pro mnohé výzva, pustit se do toho;-):-):yes:+7 a recept ukládám.:-K

    Odpovědět

  • Majksnerka Majksnerka

    ...parádní postup-nemohu se k nim odhodlat,ale při tomto návodu by bylo škoda je nezkusit:-plenkamajksnerova@seznam.cz

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    malaneta > Ach tak....:-)Zkoušela jsem oboje a ta plátková želatina mi přijde lepší,snadno se dávkuje podle množství krému a velice dobře krém ztuhne.Postup se mi zdál také jednodušší.Záleží na každém,ale určitě doporučuji vyzkoušet:-)

    Odpovědět

  • malaneta malaneta(autorka receptu)

    BlankaZ: mě to s tím práškovým šlo pěkně, i když jsem se bála, že to neztuhne. ten první krém, co se mi nepovedl měl špatně navážené poloviční suroviny :) to jsem si uvědomila až když jsem dělala ten druhý, že jsem sice odvážila poloviční množství prášku, ale vodu jsem dala celou. Ale s tou plátkovou želatinou to také zkusím, mám ji doma, tak při příští příležitosti zkusím :-)

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    Jestli můžu poradit,tak mnohem lepší než želatinový ztužovač v prášku je želatina v plátcích,úspěch zaručen ;-)

    Odpovědět

  • malaneta malaneta(autorka receptu)

    děkuji všem. přiznám se, že jsem se jich také dlouho bála. Pročetla jsem několik stránek s recepty, postupy na výrobu formiček a pak se do nich pustila. Při první várce jsem bojovala s krémy, první ne a ne ztuhnout ( za stálého míchání byl vylit do záchoda ), druhý měl zdrcnutou šlehačku ( na něm si pochutnala prasátka ), pak jsem vyzkoušela obyčejný se šlehačky a té zakysanky a chutnal nejlépe. Občas do něj přidám nasekané ovoce nebo přidám domácí marmeládu, zas to dostane jinou chuť. Korpusy jsem také zkoušela asi tři. Na jednom jsem se dělala se sněhem z bílků, druhý moc nevyskočil, tenhle chutná nejlépe. Chce to zkoušet, a trénovat. Tyhle na fotkách jsem dělala tento víkend, minulý víkend jsem je trénovala poprvé. Čím víc formiček budete mít, tím rychleji se to dělá. Kelímky od jogurtů mě sbírá tchyně, plechovky jsem kupovala na zkoušku. Po večerech si je pak nastříhám a mám připraveno :) člověk si musí umět poradit:-8

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • zizala zizala

    Šikulka :yes::yes: Moc hezké je máš :-):-*

    Odpovědět

  • sefrovka sefrovka

    Nádhera, už dlouho se odhodlávám, že je zkusím, ale zatím jsem nenašla odvahu. Jsi moc šikovná:-K:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Paráda!! :yes:+

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    Šikovná, a jde to i bez předražených tvořítek a prášku do pečiva - piškotové těsto. Vše moc hezké, určitě i dobré.

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty na semifreda minidortiky semifreda recept recepty na minidortíky recept na minidortíky semifreda formičky na semifreda malé formičky na mini dortíky minidortiky recept semifreda recepty recept na semifreda ručníkové dorty jak se to dělá formičky na minidortíky minidortíky recepty formičky na minizákusky semifreda semifredo recept semifredo semifreda formičky minidortíky s mascarpone ovocné semifreda