Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Xylitol

yanull yanull

Xylitol je přírodní sladidlo, které se vyskytuje v přírodě v mnoha druzích zeleniny i ovoce. Je i v lidském těle. Dospělý člověk ho vyrobí až 15 mg denně. Díky xylitolu můžeme odstranit z jídelníčku běžný cukr. Sladivost má stejnou, ale má jen dvě třetiny kalorií.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Hraška

Hraška je zdravá sypká směs, která je vhodná na zahušťování polévek, různých omáček a gulášů. Lze v… Číst dál

Hruška

Hrušky lidé konzumovali už před 3000 lety. Toto oblíbené ovoce snižuje tlak a působí močopudně.… Číst dál

Hruška

Hřebíček

Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného, který má široké využití jako výrazně… Číst dál

Hřebíček

Humr

Humr patří k oblíbeným darům moře. Na rozdíl od langusty má raději chladnou vodu a jeho maso je… Číst dál

Humr

Husa

Husa je vrubozubý pták. Dříve se choval hlavně na vesnicích, kvůli dobrému masu a kvalitnímu peří.… Číst dál

Husa

Charlotta

Charlotta je dort nebo moučník, lehký jako vánek, uvnitř se skrytým tajemstvím. Jeho příprava je… Číst dál

Charlotta

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka