Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zabijačka

yanull yanull

V dřívějších dobách probíhaly domácí zabijačky v mnoha domácnostech na vesnicích. Dělaly se svépomocí nebo za účasti řezníka. Nešlo jen o to zabezpečit rodinu zásobami masa a ostatních produktů, ale byla to i jistá forma společenské události širší rodiny. Zabijačkové menu má v každé rodině své rituály, ale výsledkem snažení jsou vonící jitrnice, jelita, ovar, zabijačkový guláš, křupavé škvarky a tlačenka.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Oštiepok

Oštiepok je tradiční slovenský valašský výrobek z ovčího sýru. Vyrábí se ze sladkého sýru, který se… Číst dál

Oštiepok

Otruby

Otruby jsou odpadní prodkukt, který vzniká při mletí obilí. Obsahují části slupek a klíčků, také… Číst dál

Otruby

Oukrop

Je staročeská česneková polévka a říká se jí "vyprošťovák". Čím více česneku, tím má větší říz.… Číst dál

Oukrop

Ovesné vločky

Oblíbené ovesné vločky vznikají rozdrcením ovesných zrn a patří do kategorie zdravé výživy pro… Číst dál

Ovesné vločky

Paella

Paella je typický španělský pokrm, pocházející z města Valencie. Jedná se o španělské rizoto, které… Číst dál

Paella

Pak choi

Pak choi je druh čínského zelí. Je to brukvovitá zelenina, stejně jako naše zelí. Částečně se… Číst dál

Pak choi

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo… Číst dál

Sekt

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse