Domácí paštika s vepřovým masem

Kaczik Kuchařka: Kaczik

Pomazánky 7 názorů

Suroviny

1200 g kuřecích jater
550 g vepřové kotlety s kostí (po odpreparování kosti zůstalo cca 350g libového masa)
350 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny na kostky
2 větší cibule nakrájené na hrubo
6 stroužků česneku
250 g smetany na vaření (tlumočím, co mi říkal nápis na Tatra krabičce)
100 g másla + kousek na smažení + kousek pak na zalití
0,5-1 dcl rumu
2 polévkové lžíce medu
1 polévková lžíce sádla
7 menších snítek čerstvého tymiánu
2 čajové lžičky sušeného rozmarýnu
20 kuliček jalovce rozdrcených v hmoždíři
50 g brusinek
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Prvně jsem si kotletu nakrájela na kostky (klidně větší, stejně pak půjdou do mixéru), osolila ji, opepřila a na kousku másla kostky osmahla a pak dala stranou. Před vmícháním do paštiky jsem kotletu na hrubo rozmixovala v menším stolním mixérku (food processoru).

  2. Odblanila jsem játra (už to prosím nikdy nechci dělat) a trochu pokrájela. Na lžíci sádla jsem osmažila anglickou a až trošku zezlátla, přidala jsem cibuli, prolisovaný česnek, rozmarýn (opět - půjde to do mixéru, takže se to obejde i bez čerstvého a ten můj rozmarýn v květináči není kdovíjaký obr), snítky tymiánu (klidně celé, mixér), rozdrcený jalovec, trochu soli a docela dost pepře. Jakmile cibulka začala sklovatět a bytem se nesla úžasná vůně, přidala jsem játra a ještě to trochu posolila. Játra jsem restovala cca 3 minutky, pak jsem přilila rum a nechala tomu další 2-3 minuty. Nakonec jsem to vše zalila smetanou na vaření a nechala to bublat dalších 10 minut.

  3. Po uvaření jsem paštiku nechala trochu vychladnout, přidala jsem máslo a pořádně ji rozmixovala tyčovým mixérem. Aby paštika byla opravdu jemná, tak jsem ji ještě propasírovala přes síto. Hrubší kousky, které zůstaly jsem ještě jednou vzala tyčovým mixérem. Med, se přiznám, jsem přidala až nakonec, přišlo mi to jako dobrý nápad. A nechci se chlubit, ale byl to dobrý nápad (jej vůbec přidat). Takže jsem jej přidala do paštiky, kterou jsem ještě naposledy promíchala tyčovým mixérem. Ale lze jej přidat už v průběhu vaření, prostě třeba když se tam nalije smetana. Pak jsem vmíchala maso. Do části jsem přidala brusinky a část jsem nechala jen tak. Nakonec už stačí jen zalít trochou rozpuštěného másla. U těch s brusinkami jsem dala ještě nahoru pár brusinek, ať to jde lépe poznat.

Poznámka

Paštika je trochu chuťově výraznější. Není to na škodu, jen není tak "smetanová". Pokud byste rádi jemnější, doporučuji ji buď rozmixovat s větším množstvím másla, nebo při vaření přidat více smetany či použít smetanu ke šlehání.

Pečivo je vlastní výroby, proto má takové divné tvary :D.

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2014/07/domaci-p...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 155 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí paštika s vepřovým masem

  • Ivina Ivina

    :-)Taky dělám občas paštiku z kuřecích jater,ale to vepřové tam zkusím dát příště.

    Odpovědět

  • 1bozenka 1bozenka

    Kaczik: súhlasím - keď chcem jesť "humus" kúpim si hotový výrobok alebo namiesto kvalitných surovín použijem odpad:-p

    Odpovědět

  • olousek 68 olousek 68

    Tak ta musí být luxusní,určitě ji zkusím :yes:

    Odpovědět

  • Kaczik Kaczik(autorka receptu)

    casino: Prostě jsem odpreparovala ten bílý bordel, v tom případě bude lepší asi říci "vyžilkujeme" :-). Jinak kotleta bylo to nejlevnější, co mi v ten den řezník nabídl. Asi je mi jedno, co si tam kdo vecpe, to už je každého věc. A popravdě mě to maso v té paštice vůbec nemrzí (ač je to kotleta), protože když si chci udělat něco dobrého, tak ať to za to stojí :-)) a v tomhle případě to fakt za to stálo. Navíc to asi bylo naposled, co jsem se do paštiky pouštěla, proč si to potom nedopřát grandiózně. Chtěla jsem to zkusit, ozkoušela, jsem spokojená, takže příště zas něco jiného ;-) :-p. Ale věřím, že markety vám určitě nabídnou nějaký chutný separát s přízviskem paštiky, který vám bude vyhovovat :-D ;-).

    Odpovědět

  • casino casino

    Týýý brďo:-O
    Kotlety do paštiky:-?
    ...a dokonce odblaněná kuřecí játra:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Taky dělám paštiku, ale jinak, tahle se mě zdá taková lepší, určitě jí vyzkouším:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    S brusinkama kdykoli, zkusím. A i přidám malinko mandliček :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: paštika z vepřového masa paštika s pečeným masem recept domácí paštika z vepřového masa a jater paštika s pečeným masem houbová paštika s masem pastika z uzeneho masa játrová paštika s pečeným masem recept paštika z vepřového masa recept paštika s pečeným vepřévým masem recept paštiky z vepřoveho masa domácí paštika paštika z vepřového masa a jater recept paštika z kuřecích jater s vepřovým masem recept na domácí paštiku kuřeci paštika s masem pastika z vepřového masa a jater paštika z jater a vepřového masa pastika s vepřového masa pomazánky s vepřovým masem paštika z jater a masa

Zapomněl/a jsem heslo