Nutriční hodnoty (Voňavý švestkový koláč s křupavou krustou)
Celý recept
Hodnoty jsou přibližné
Porce 8
| Energie | 11 531 kJ / 2 756 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 29,70 g |
| – z toho živočišné bílkoviny | 18,20 g |
| – z toho rostlinné bílkoviny | 11,50 g |
| Tuky | 115,52 g |
| – nasycené | 67,64 g |
| – nenasycené | 41,80 g |
| –– mononenasycené | 37,00 g |
| –– polynenasycené | 4,80 g |
| ––– omega 3 | 0,52 g |
| Vláknina | 3,00 g |
| Cholesterol | 824 mg |
| Sodík | 250 mg |
| Sůl | 0,74 g |
| Sacharidy | 397,87 g |
| – cukry | 325,27 g |
| ––– laktóza | 0,96 g |
| Zapsaná surovina v receptu | Surovina pro výpočet | Množství |
|---|---|---|
| 100 g 100 g prosáté mouky; použila jsem špaldovou pro její krásnou barvu a oříškovou chuť; klidně použijte i celozrnnou s kukuřičnou, mandlovou moukou apod. | Mouka pšeničná hladká | 100 g |
| 120 g 120 g povoleného másla | Máslo kravské | 120 g |
| 170 g 170 g třtinového cukru | Cukr třtinový | 170 g |
| 1 lžička 1 lžička prášku do pečiva | Kypřící prášek | 4 g |
| špetka špetka soli | Sůl mořská | |
| 2 2 vejce pokojové teploty; můžete studená vejce dát na chvíli do misky s teplou vodou, aby se prohřála | Vejce slepičí | 140 g |
| 12 12 švestek, rozpůlených a vypeckovaných; můžete použít i blumy, broskve, nektarinky, hrušky… ale ty pokrájejte na osminky; nebo využijte bobule typu brusinky, borůvky apod. | ||
| možno přidat vanilkový/ mandlový extrakt, citronovou/pomerančovou kůru či muškátový oříšek | Muškátový oříšek | |
| asi 0,5-0,75 hrníčku asi 0,5-0,75 hrníčku třtinového cukru | Cukr třtinový | 157.4999988079071 g |
| čerstvě vymačkaná šťáva z necelé půlky půlky citronu | Citrón čerstvý | |
| mletá skořice | Skořice ceylonská mletá | |
| můžete přidat i kardamon, mletý hřebíček či mletý zázvor | Zázvor sušený mletý |