Spousta jablek a žádný sklep
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Dlouho jsem řešila, co s jablky bez sklepa. Léty jsem vypracovala tento plán:
Drobná jablka a jablka ne moc chutná na přímou konzumaci zavezu moštovat. Co se vypije, nechám v lednici. Zbytek pasterizuji k uskladnění.
Pak si večer sednu k televizi a okrájím velká jablka, která mají drobné kazy. Nastrouhám najednou v robotu, naplním sklenice a šup na noc do myčky.
Jiný večer střední jablka na čtvrtky do kompotu, na noc hodím opět do myčky.
A pak už postupně po večerech krájím křížaly do sušičky. Ta nechávám vždy až jako poslední, protože na křížaly se skvěle hodí i jablka už lehce ovadlá.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 10. 2022 16:35
Úžasně napsáno. Srozumitelně, stručně a ještě si člověk vybaví spomínky na mládí
2. 8. 2021 21:35
divozenka666: Moc děkuji za pochvalu, ta potěší !
2. 8. 2021 19:56
Kompoty jsou právě v myčkové lázni, křížaly určitě zkusím. Nikdy jsem je nedělala, ale máme je rádi. Strouhaná jablíčka do skla dělá do dnes moje maminka, je to velká pomoc. Sklep máme, tak můžu zavařovat o 106. Máte to moc hezky napsané , velmi originálně. Moc děkuji.
1. 1. 2021 14:26
Díky! Mám z vašich komentářů velkou radost. MK
1. 1. 2021 13:01
Dýchla na mne atmosféra doby, kdy jsme na zahradě mých prarodičů měli jabloně :) Sklípek sice měli, ale malý, takže většina jablek se zpracovávala podobně. Strouhaná jablka do sklenic dělám dodnes, když dostanu více jablek než sníme. Díky za vzpomínky :)
25. 12. 2020 21:44
zdenka.s: Koukala jsem se, jak to mám já - 70° 2:30. Takže ano.
25. 12. 2020 21:33
Skvělé . Křížaly dělám každý rok ,tam není co zkazit ,jen je loupu ,právě proto , že vybírám ta horší jablíčka , co jsou poďobaná a tak
Kompot a strouhaná určitě udělm , právě jsem nevěděa ,jestli slívat šťávu a přidávat cukr .
Zaujalo mě to zavařování v myčce, já mám nejdelší program 143 minut a 70 °, bude to stačit ? Děkuji
Kompot a strouhaná určitě udělm , právě jsem nevěděa ,jestli slívat šťávu a přidávat cukr .
Zaujalo mě to zavařování v myčce, já mám nejdelší program 143 minut a 70 °, bude to stačit ? Děkuji
25. 12. 2020 21:30
MamlajdaD: Díky, to jste mně potěšila!
25. 12. 2020 19:43
Marcela Kr.: Přidávám 5 hvězdiček, moc se mi líbí i to, jak je recept napsaný.
25. 12. 2020 18:34
Děkuji. Myslím, že neškodí občas připomenout skoro zapomenuté recepty.
25. 12. 2020 18:15
Ta strouhaná jablka dělávala přesně takhle moje maminka i babička - šťáva se odlévala vždycky. Je to opravdu skvělý polotovar na pečení štrůdlů, který vydrží i dlouhá léta. Mohu jen doporučit, pokud máte větší úrodu vlastních jablek.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 18 minutami
Křupavé brambory
Přidáno před 3 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 3 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 12 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 19 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka
Swarofka uvařila před 5 minutami
Boloňské špagety
Jiří Krejča uvařil před 14 minutami
Luxusní a rychlý makovník
Ellen1 uvařila před 30 minutami
Buchta ze zakysané smetany
Sabora1 uvařila před 35 minutami
Vláčná maková bábovka
maculkanikolas uvařila před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Ivet_Ka uvařila před 3 hodinami
Fazolová polévka mojí babičky
hadraba uvařila před 4 hodinami
Bezpracný perník
paja58 uvařil před 4 hodinami
Pudingovo-tvarohové polštářky
Elivet uvařila před 12 hodinami
Můj segedín s domácím knedlíkem
spagin uvařila před 14 hodinami
Další recepty
Suroviny: jablko, mošt jablečný, koření hřebíček
Spousta jablek a žádný sklep
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mr4n
11 názorů