Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačokča je liána původem z jihoamerických And, která se stala i u nás velmi oblíbenou zeleninou. Říká se jí paprikookurka a také tak vypadá - plody mají tvar malých zelených papriček, které lze zavařovat jako okurky.

Ačokča je univerzální zeleninou, která se dá připravit na mnoho způsobů. Jde o levnou potravinu, kterou lze pěstovat na každé zahradě a sklízet úrodu od maličkých plodů až po ty úplně dozrálé - jsou totiž jedlé ve všech stupních zralosti.

Jaké nároky na pěstování má ačokča

Ačokča je naprosto nenáročnou rostlinou. Můžeme ji vypěstovat z černých semen, která jsou obsažena v plodech v nejvyšším období zralosti. Necháme je v teple a vlhku vyklíčit a rostlinky přesadíme v květnu na záhon. Je velmi důležité připravit vysokou podporu rychle rostoucích rostlin - pletivo, síť z provázků, mříž. Pro běžnou potřebu rodiny stačí jen několik rostlin, které plodí až do pozdního podzimu.

Jaké jsou časté chyby při pěstování ačokči

Na rozdíl od okurek ačokča nepodléhá plísním, proto nepotřebuje žádné postřiky. Poradíme, jaké jsou nejčastější chyby při jejím pěstování:

  • Nepřipravená půda: Záhon není připravený na zasazení rostlin - musíme ho zrýt nebo nakypřit, odplevelit a prohnojit uleželým hnojem nebo kompostem.
  • Příliš časná výsadba: Sazeničky, vysoké 8–10 cm, přesadíme na záhon až ve druhé polovině května, kdy nehrozí mrazíky, které velmi špatně snášejí.
  • Nedostatečná péče: Rostliny jsou příliš malé a chřadnou - každá rostlina potřebuje dostatek sluníčka a vláhy, hlavně v horkých letních dnech.
  • Nedostatečná opora: Podpěry jsou příliš nízké a rostlina padá - nezapomínejte, že liány dosahují až 3 metrů délky - mříž by měla být aspoň takové výšky, kam snadno dosáhneme.

Plody ačokči se ukrývají mezi listy - mají totiž stejnou barvu. Z jedné rostliny sklidíme až 100 plodů, dlouhých 5 cm, v úplné zralosti dokonce až 10 cm. 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli