Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 častých chyb při uzení masa: Jaké to jsou a jak jim předejít
Zdroj: James Kern "Unsplash"

Sychravé počasí se nezvratně blíží a zahradami se brzy rozvoní maso z domácích udíren. Uzení je způsob konzervace teplem a kouřem, díky kterému maso zůstane déle poživatelné, získá báječnou chuť a barvu.

Uzení masa je nejoblíbenější podzimní tradicí, díky které si připravíme voňavé a chutné zásoby na zimní období. Příprava i samotné uzení může být zdlouhavý proces a zároveň se k němu pojí i nejčastější chyby, kterých se dopouštíme. 

Nejčastější chyby při uzení

Podívejte se, které to jsou:

  1. Maso nemáme dostatečně naložené v soli či láku a příliš brzy je vytáhneme k uzení.
  2. Maso je příliš tučné a velké množství tuku se velmi snadno připaluje a kazí veškerou chuť masa.
  3. Při přípravě jsme maso nedostatečně osušili a zůstalo vlhké.
  4. Udírnu nemáme před vložením masa dostatečně rozehřátou na 70–80 °C, maso nám díky tomu může zčernat. Teplotu pravidelně během uzení kontrolujeme teploměrem. 
  5. Máme v udírně příliš mnoho kouře, který může přebít přirozenou chuť masa a to zhořkne.
  6. Slyšíme-li syčet maso, v udírně je až příliš velké teplo, které vede k vysušení masa.
  7. Používáme nevhodné dřevo. Do udírny nepatří dřevo z jehličnanů. A už vůbec do ní nepatří dřevo vlhké a špinavé.

Pojďte si k uzenému masu připravit podle videoreceptu klasické halušky se zelím. Tímto obědem potěšíte každého strávníka. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky