7 častých chyb při uzení masa: Jaké to jsou a jak jim předejít
Sychravé počasí se nezvratně blíží a zahradami se brzy rozvoní maso z domácích udíren. Uzení je způsob konzervace teplem a kouřem, díky kterému maso zůstane déle poživatelné, získá báječnou chuť a barvu.
Uzení masa je nejoblíbenější podzimní tradicí, díky které si připravíme voňavé a chutné zásoby na zimní období. Příprava i samotné uzení může být zdlouhavý proces a zároveň se k němu pojí i nejčastější chyby, kterých se dopouštíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při uzení
Podívejte se, které to jsou:
- Maso nemáme dostatečně naložené v soli či láku a příliš brzy je vytáhneme k uzení.
- Maso je příliš tučné a velké množství tuku se velmi snadno připaluje a kazí veškerou chuť masa.
- Při přípravě jsme maso nedostatečně osušili a zůstalo vlhké.
- Udírnu nemáme před vložením masa dostatečně rozehřátou na 70–80 °C, maso nám díky tomu může zčernat. Teplotu pravidelně během uzení kontrolujeme teploměrem.
- Máme v udírně příliš mnoho kouře, který může přebít přirozenou chuť masa a to zhořkne.
- Slyšíme-li syčet maso, v udírně je až příliš velké teplo, které vede k vysušení masa.
- Používáme nevhodné dřevo. Do udírny nepatří dřevo z jehličnanů. A už vůbec do ní nepatří dřevo vlhké a špinavé.
Pojďte si k uzenému masu připravit podle videoreceptu klasické halušky se zelím. Tímto obědem potěšíte každého strávníka. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na uzení masa v domácích podmínkách. Vyžaduje to udírnu s teploměrem a dodržení několika zásad, aby výsledek byl perfektní
2 varianty uzení masa v udírně: Jakou zvolit teplotu na studený a teplý kouř
4 tipy pro uzení masa: Jak z udírny vytahovat šťavnaté a voňavé pochoutky
Komentáře