Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naložit maso na uzení? Po vyuzení bude chutnat fantasticky
Zdroj: Jackson FK "Pixabay"

Podzimní počasí přeje rozpáleným udírnám, ze kterých se line skvělá vůně po širokém okolí. Při uzení využíváme teplo a kouř z ohně v udírně. Látky obsažené v kouři dodají masu nejenom skvělou barvu a vůni, ale mají také konzervační účinky.

Základem je výběr správného a čerstvého masa, volíme především vepřové bez kosti, které je tučnější a to například krkovici, koleno, plecko, bůček či žebra. Libové maso by bylo příliš vysušené. Udit můžete i klobásy, drůbež, ryby  nebo sýry. Před uzením je maso potřeba naložit.

Nakládání masa

K nakládání masa využíváme především klasickou sůl a koření. Sůl nám slouží zároveň jako konzervant, který zabraňuje zkažení masa a z určitých částí vytáhne vlhkost. Správně naložené maso před uzením má na řezu stejnoměrně růžovou barvu. K nasolování masa využíváme tyto způsoby:

  1. Solení nasucho - u tohoto způsobu se sůl pečlivě vetře do povrchu společně s kořením podle chuti. Poté maso uložíme neprodyšně zabalené do lednice s teplotou do 4 °C na 3–6 týdnů podle velikosti masa. Maso občas zkontrolujeme.
  2. Naložení masa do solného roztoku - u tohoto způsobu využíváme také sůl, kterou si rozpustíme ve vodě v přesném poměru. Začněme s 8% lákem, tedy 800 g soli na 10 litrů vody, přidáme ještě různé koření a česnek podle chuti. Naložené maso skladujeme v lednici 3–6 týdnů zatížené, aby bylo ponořené stále v láku. Nesmíme zapomenout maso i nálev pravidelně kontrolovat.

Nakládání a uzení je časově náročnější, ale výsledné domácí pochoutky za to stojí. Máte osvědčený recept na domácí uzené maso? Podělte se s námi o své zkušenosti. Na závěr pro vás máme recept na báječné uzené koleno. Dobrou chuť.

 

Komentáře

Magdalenahajkova Magdalenahajkova

26. 9. 2023 08:59

KudrnkaS (moderátorka): Moc dobře tu vůní znám :-) v naší rodině se každý podzim někdy i na jaře nakládá maso a stejně tak se plní doma klobásy a vše se pak udí. Je to už taková rodinná tradice ;-)

KudrnkaS KudrnkaS (moderátorka)

26. 9. 2023 08:51

Můj dědeček byl řezník. To už je spoustu let. Doma jsme měli chladírnu, takovou místnost, která byla něco jako obrovská lednička. A tam často měl naložené maso před uzením ve velkém hrnci a myslím, že zatížené kamenem. :) A když pak udil, linula se vůně do dálky.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více