Cuketová mouka: Využijeme ji při pečení, obalování a zahušťování polévek i omáček
Cuketa je plodová zelenina z čeledi tykvovitých. Nejčastěji se používají dlouhé zelené nebo žluté plody, které se tepelně upravují vařením, dušením, smažením i pečením. Z velké úrody cuket můžeme připravit mouku.
Cuketová mouka je vlastně prášek z usušených a umletých cuket. Využívá se při přípravě bezlepkové nebo nízkosacharidové stravy. Mouka nemá žádnou chuť, proto je její využití univerzální. Musíme počítat s její vysokou savostí všech tekutin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit cuketovou mouku
Cuketu omyjeme, osušíme a oloupeme (mladé cukety není třeba loupat). Rozkrojíme ji a lžicí vyjmeme semínka. Pak ji nakrájíme na plátky o tloušťce 0,5 cm a rozložíme na pečicí papír v troubě, která má teplotu 50–55 °C a zapnutý horkovzduch. Také můžeme cuketové plátky rozložit na plata v sušičce a sušit na 50 °C, dokud nejsou plátky tak křehké, že se při pokusu o ohnutí zlomí. Plátky umeleme v mixéru na jemný prášek, který uchováváme v uzavřených sklenicích.
Moukou zahustíme zeleninové i smetanové polévky a omáčky, těsto na slané palačinky, noky nebo bramborové placky. Využijeme ji v trojobalu při obalování řízků a do těstíčka při smažení zeleniny. Z cuketové mouky je možné upéct i chléb, který je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vláčný koláč s jablky a povidly
Přidáno před 3 hodinami
Zeleninové placičky s cuketou a koriandrem
Přidáno před 4 hodinami
Cappuccino dort
Přidáno před 7 hodinami
Sytá kuřecí polévka s brokolicí, čedarem a sýrovými knedlíčky
Přidáno před 8 hodinami
Kachní roláda s hruškami
Přidáno před 11 hodinami
Vegetariánské rizoto na ghí
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře