Cuketová mouka (sušená cuketa)
Velkou výhodou cuket je to, že v podstatě nemají žádnou výraznější chuť a přebírají chutě pokrmu, do kterého je přidáme. Cuketová mouka krásně voní, téměř jako jemná domácí vegeta. Využijete ji na zahuštění zeleninových polévek, omáček nebo třeba do těsta na palačinky.
Postup přípravy
Krok 1: Menší i trochu větší cukety omyjeme, do sucha otřeme. Cukety neloupeme ani nevykrajujeme.
Krok 2: Cukety nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 4-5 mm.
Krok 3: Všechna cuketová kolečka rozložíme na patra sušičky a zapneme ji na 50-55 °C. Časovač nastavte na 2 hodiny. Po uplynutí této doby prohoďte síta sušičky, protože spodní patra se suší rychleji než horní. Tím docílíte rovnoměrného prosušení. Celková doba sušení je 8-10 hodin.
Krok 4: Kdo nemá sušičku, může sušit v troubě. Několik plechů vyložte papírem na pečení, rozložte na ně plátky cukety a sušte najednou v mírně pootevřené troubě při 50 °C na horkovzdušný program.
Krok 5: Cukety necháme vysušit zcela dosucha, až se plátky v prstech lehce zlomí nebo drolí. Pokud bude mouka usušená méně, může se ve sklenicích kazit a plesnivět.
Krok 6: Úplně vysušené plátky po částech rozmixujeme na prášek potřebné hrubosti, na cuketovou mouku. Vsypeme ji do čistých a suchých sklenic s dobře těsnícím víčkem, aby nenatáhla vlhkost. Pevně uzavřeme a uložíme v suchu a temnu.
Zveřejněno 8. 8. 2023 15:29
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cuketová mouka (sušená cuketa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Am
Nejnovější recepty
Tortilly s houbami
Přidáno před 45 minutami
Červená čočka se zeleninou a špenátem
Přidáno před 3 hodinami
Snadné mrkvové placičky
Přidáno před 3 hodinami
Pečený květák se sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Obrácený hruškový koláč
Přidáno před 4 hodinami
Zelné listy plněné houbami
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si články, které obsahují tento recept:
Nejnovější články
Farmář vysvětlil, jak správně skladovat dýně: Důležité je sucho, volte raději vnitřní prostory, pak vydrží klidně až do jara, říká
Bůček předem vařený a pečený: Na povrchu křupavé maso je uvnitř úžasně šťavnaté. Stačí jen dodržet postup při přípravě
Holka u plotny radí: Dýňové cupcakes jsou vláčné, voní kořením a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
Salát z červené řepy: Výborná příloha k masu nebo lehká svačinka má pikantní chuť a na její přípravu stačí jen tři ingredience
Houbové koření ze sušených bedel: Vynikající dochucovadlo se hodí do polévek, omáček nebo do houbového kuby
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Minutkové kuřecí nudličky
pekarekroman před 16 minutami
Voňavá houbová omáčka se žampiony
Boxiska před 20 minutami
Houbová omáčka dle Jitky
RabaRoman před 57 minutami
Ostrá směs z bedel na topinky
vladyk před 2 hodinami
Koláč hokkaido
Michaela8574 před 3 hodinami
Řízky v bramborovém obalu (retrorecept)
arabam před 5 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Cernousek před 13 hodinami
Jemné domácí houskové knedlíky
Ilabagr před 16 hodinami
Naše doma oblíbené špagety
miloslav.kafka před 16 hodinami
Komentáře (14)