Vepřové maso je velmi oblíbenou a univerzální surovinou na přípravu pokrmů
Vepřové maso je oblíbené pro svoji univerzálnost. Práce s ním je rychlá a snadná a navíc nepotřebuje žádnou speciální přípravu, jako je třeba marinování. Abychom vás inspirovali, vybrali jsme několik receptů z vepřové plece.
Pokud máme čas a chceme chuť masa pozvednout, můžeme ho na noc naložit do marinády. Není to ale nutností. Vepřová plec je prorostlejší a tudíž není tak suchá jako kýta. Je vhodná na grilování, jdou z ní připravit špízy, plátky, maso k omáčce a mnoho dalšího.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Grilovaná vepřová plec
Díky vyššímu obsahu tuku je vepřová plec vhodnou volbou ke grilování. Maso je šťavnaté a měkké. Právě zde je vhodné nechat maso odpočinout v marinádě, protože díky tomu bude ještě křehčí a šťavnatější. Ale není to nezbytně nutné.
Plátky z vepřové plece
Plecko, pokrájené a rozklepané na plátky, často připravujeme s omáčkou nebo masovou šťávou. Omáček je mnoho druhů a obvykle bývají zjemněné smetanou. K takovým jídlům se hodí snad všechny přílohy - rýže, brambory, těstoviny i knedlík.
Řízky z vepřové plece
Řízky můžeme směle považovat za naše národní jídlo. Řízky z plece jsou šťavnatější a chuťově výraznější než ty z kýty. Kvůli vyššímu obsahu vaziva je ale třeba je dostatečně naklepat, aby nebyly tuhé. Plátky masa obalíme v trojobalu a dozlatova usmažíme na dostatečně rozpáleném oleji.
Vepřová plec s omáčkou
Pěkný a kompaktní kus masa lze použít také k přípravě omáčky. Maso v celku uvaříme v osolené vodě a z vývaru připravíme omáčku. Vybírat můžeme mezi mnoha chutěmi i přílohami. Vyzkoušet můžete třeba tyto recepty:
Mletá vepřová plec
Pokud máme prorostlejší kus plece, umeleme ho v mlýnku na maso. Z mletého masa pak připravíme karbanátky, sekanou nebo čevabčiči. Lze ho smíchat i s jiným druhem mletého masa a zužitkovat tak i hůře zpracovatelné odkrojky.
Pečená vepřová plec
Oběd upečený v troubě je nenáročný na přípravu a přitom velmi chutný a oblíbený. Rozhodneme-li se nakonec ještě proměnit výpek v omáčku k masu, pozvedneme tak jídlo na vyšší úroveň. Pečeme zvolna, na nižší teplotu.
Dušená vepřová plec
Dušení je proces, kdy se maso vaří přikryté poklicí v malém množství tekutiny. Velkým pomocníkem je v tomto případě papiňák, který nám ušetří čas i peníze. Dušené maso je šťavnaté a plné chuti. Kombinovat ho můžeme snad se všemi druhy příloh, které nás napadnou.
Guláš z vepřové plece
Guláš je tématem sám o sobě, i když se jedná o dušené kostky masa. Je natolik oblíbeným a specifickým jídlem, že si zaslouží vlastní článek s výběrem receptů. Příprava dobrého guláše vyžaduje dodržení několika zásadních kroků.
Věříme, že vás náš článek přesvědčil o výhodách vaření z vepřové plece. V našem receptáři najdete mnoho dalších receptů, podle kterých snadno a rychle uvaříte chutný oběd. Začínající kuchaři mohou zhlédnout i mnoho videoreceptů, podle kterých se postupuje ještě snadněji.
Komentáře